Începe procesul lui IPS Teodosie. Cauza a pornit de la o investigație din presă. Care sunt capetele de acuzare

0
Publicat:

Luni, 17 iunie 2024, la 9:00 la Curtea de Apel Constanța are loc primul termen de judecată pe cameră preliminară în dosarul unde DNA l-a trimis în judecată pe IPS Teodosie.

IPS Teodosie. FOTO Arhivă
IPS Teodosie. FOTO Arhivă

IPS Teodosie a fost trimis în judecată de DNA în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influență.  

La termenul de mâine au fost invocate cereri și excepții în sensul eliminării din dosarul procurorilor atâta înregistrărilor puse la dispoziția Parchetului de către fostul preot Petrica leascu Dar și eliminarea din dosar a unor procese verbale de redare întocmită de către procurori”, a precizat avocatul Adrian Cuculis.

Ancheta în acest caz a fost declanșată la începutul lui decembrie 2023, în urma unei investigații a jurnaliștilor de la Recorder. Aceștia au difuzat o înregistrare în care apare Înalt Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care este filmat în timp ce negociază cu un om de afaceri, fost preot, Petrică Leașcu, obținerea unor finanțări de la Secretariatul pentru Culte din cadrul Guvernului României.

Procurorii DNA s-au autosesizat după publicarea investigației. „În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte", au arătat procurorii.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului“.

La acea vreme, IPS Teodosie a declarat: „Nu e nicio urmărire. Se fac niște verificări. Nu există probe, nu e nicio urmărire. Eu nu știu de așa ceva. Nu umblu cu supoziții, nu mă interesează ce este. Eu sper că nu este nicio problemă”. 

Dosarul 243/36/2024 a fost trimis spre soluționare Curții de Apel Constanța.

 

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite