IPS Teodosie vrea să îi lase pe procurorii DNA fără principala probă împotriva sa VIDEO

0
Publicat:

Arhiepiscopul Tomisului a cerut, prin avocatul său, înlăturarea din dosar a înregistrării video în care este filmată negocierea unei presupuse mite. Ierarhul contestă factura îndoielnică a fostului preot care l-a filmat, apoi l-a denunțat.

IPS Teodosie, sursa foto Adevărul
IPS Teodosie, sursa foto Adevărul

Recent, procurorii DNA Constanța i-au adus la cunoștință Arhiepiscopului Tomisului calitatea de inculpat, în dosarul de cumpărare de influență, aflat pe rolul unității de Parchet.

Ancheta în acest caz a fost declanșată la începutul lui decembrie 2023, în urma unei investigații a jurnaliștilor de la Recorder. Aceștia au difuzat o înregistrare în care apare Înalt Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care este filmat în timp ce negociază cu un om de afaceri, fost preot, Petrică Leașcu, obținerea unor finanțări de la Secretariatul pentru Culte din cadrul Guvernului României.

Procurorii DNA s-au autosesizat după publicarea articolului.

„În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte", au arătat procurorii.

Exact această înregistrare video este vizată acum de cererea IPS Teodosie, depusă prin avocatul său Adrian Cuculis, și prin care se solicită înlăturarea probei din dosar.

IPS Teodosie la DNA - SURSA VIDEO Antonia Ispas 

„Având în vedere lipsa de credibilitate a "denunțătorului-martor", marcată de declarațiile făcute chiar de către acesta cu privire la trunchierea anumitor înregistrări, a fost depusă la structura DNA Constanța o cerere de eliminare a probei video, ce comportă serioase probleme de legalitate. Documentul face trimitere și la necesitatea urmăririi penale chiar a preotului Petrică Leașcu pentru fapte de corupție", a arătat apărătorul.

Avocatul mai susține că proba video a fost obținută ilegal și a afirmat că există precedente judiciare, în care astfel de filmări, au fost excluse că probe din dosar.

Alături de IPS Teodosie, în dosar mai este cercetat și consilierul său pe probleme economice, Ilie Petre, învinuit de complicitate la cumpărare de influență.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite