Denunțătorul lui Teodosie, la DNA. Petrică Leașcu: „Cel mai bine ar fi să se retragă“ UPDATE /VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrică Leașcu, denunțătorul lui IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost chemat la DNA Constanța. Fostul preot, care l-a filmat pe Teodosie punând la cale o afacere prin cumpărare de influență, a declarat că ierarhul „a greșit“.   

Petrică Leașcu la DNA Constanța VIDEO Antonia Ispas

Petrică Leașcu este omul de afaceri, fost preot, care i-a propus o afacere lui Teodosie, din care urma să iasă bani frumoși pentru toate părțile - dacă el își folosea influența la Guvern. 

„A greșit. Cel mai bine ar fi să se retragă“, a spus Leașcu luni, 5 februarie 2024, în fața DNA Constanța, la intrarea în sediu. 

UPDATE 

După aproape două ore de audieri în sediul DNA Constanța, Petrică Leașcu a ieșit de la audieri. "

"Mi-au luat niște declarații despre faptele care s- au petrecut. este o anchetă și pentru a nu afecta demersul juridic, nu o să vă spun exact ce s-a discutat. Am vrut să aduc la suprafața sistemul corupt din România, mai ales din biserică și am mers în două arhiepiscopii și o episcopie. ÎPS are prezumția de nevinovăție", a declarat acesta.

Petrică Leașcu  la DNA Constantța sursa video Antonia Ispas 

Avocatul ÎPS Teodosie, Adrian Cuculis, spune că "DNA îl apară extrem de tare pe acest martor" și că majoritatea întrebărilor formulate de apărători au fost respinse de procurori. De asemenea, a ieșit la iveală că Leașcu a folosit camere furnizate de "Recorder" pentru a realiza filmările dar și că pe cele originale Leașcu a înregistrat și politicieni și demnitari.

Avocatul Adrian Cuculis sursa video Antonia Ispas

Avocata lui ÎPS Teodosie, Luminița Stanciu confirmă dispariția filmărilor originale și spune că procurorii DNA paralizează cererile formulate de arhiepiscop prin avocații săi.

Avocata Luminița Stanciu sursa video Antonia Ispas

Recent, procurorii DNA Constanța i-au adus la cunoștință arhiepiscopului Tomisului calitatea de inculpat, în dosarul de cumpărare de influență, aflat pe rolul unității de Parchet.

Ancheta în acest caz a fost declanșată la începutul lui decembrie 2023, în urma unei investigații a jurnaliștilor de la Recorder. Aceștia au difuzat o înregistrare în care apare Înalt Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care este filmat în timp ce negociază cu un om de afaceri, fost preot, Petrică Leașcu, obținerea unor finanțări de la Secretariatul pentru Culte din cadrul Guvernului României.

Procurorii DNA s-au autosesizat după publicarea articolului.

„În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte", au arătat procurorii.

Exact această înregistrare video este vizată acum de cererea IPS Teodosie, depusă prin avocatul său Adrian Cuculis, și prin care se solicită înlăturarea probei din dosar.

IPS Teodosie la DNA - SURSA VIDEO Antonia Ispas 

„Având în vedere lipsa de credibilitate a "denunțătorului-martor", marcată de declarațiile făcute chiar de către acesta cu privire la trunchierea anumitor înregistrări, a fost depusă la structura DNA Constanța o cerere de eliminare a probei video, ce comportă serioase probleme de legalitate. Documentul face trimitere și la necesitatea urmăririi penale chiar a preotului Petrică Leașcu pentru fapte de corupție", a arătat apărătorul.

Avocatul mai susține că proba video a fost obținută ilegal și a afirmat că există precedente judiciare, în care astfel de filmări, au fost excluse că probe din dosar.

Alături de IPS Teodosie, în dosar mai este cercetat și consilierul său pe probleme economice, Ilie Petre, învinuit de complicitate la cumpărare de influență.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite