IPS Teodosie a fost trimis în judecată de DNA în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influență. Cauza a pornit de la o investigație din presă

0
0
Publicat:

Procurorii DNA Constanța au dispus trimiterea în judecată a lui IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului în dosarul în care ierarhul Tomisului este acuzat de săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

IPS Teodosie Arhivă Adevărul
IPS Teodosie Arhivă Adevărul

Ancheta în acest caz a fost declanșată la începutul lui decembrie 2023, în urma unei investigații a jurnaliștilor de la Recorder. Aceștia au difuzat o înregistrare în care apare Înalt Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care este filmat în timp ce negociază cu un om de afaceri, fost preot, Petrică Leașcu, obținerea unor finanțări de la Secretariatul pentru Culte din cadrul Guvernului României.

Procurorii DNA s-au autosesizat după publicarea investigației. „În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte", au arătat procurorii.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului“.

La acea vreme, IPS Teodosie a declarat: „Nu e nicio urmărire. Se fac niște verificări. Nu există probe, nu e nicio urmărire. Eu nu știu de așa ceva. Nu umblu cu supoziții, nu mă interesează ce este. Eu sper că nu este nicio problemă”. 

Dosarul 243/36/2024 a fost trimis spre soluționare Curții de Apel Constanța.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite