Prima reacție a Arhiepiscopului Teodosie după punerea sub acuzare de către DNA: „Nu există probe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiepiscopul Tomisului, anchetat de DNA pentru cumpărare de influență, respinge acuzațiile procurorilor şi susține că nu există probe pentru susținerea acestora.

Arhiepiscopul Tomisului respinge acuzațiile DNA. Foto: Călin Gavrilaş
Arhiepiscopul Tomisului respinge acuzațiile DNA. Foto: Călin Gavrilaş

"Nu e nicio urmărire. Se fac niște verificări. Nu există probe, nu e nicio urmărire. Eu nu știu de așa ceva. Nu umblu cu supoziții, nu mă interesează ce este. Eu sper că nu este nicio problemă”, a spus ÎPS Teodosie, la Antena 3 CNN. 

Acuzațiile

Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, este acuzat de cumpǎrare de influență, iar consilierul său pe probleme economice de complicitate la această infracțiune. 

"În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului", au transmis procurorii.

Punerea sub învinuire vine ca urmare a unei anchete a jurnaliştilor Recorder, în care apare Arhiepiscopul Tomisului, filmat în timp ce negociază detaliile afacerii, inclusiv comisionul de 20% din banii ce urmau a fi obținuți de la stat. 

Reacția Patriarhiei

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a declarat că legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale. 

„Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale”, este reacția Patriarhiei, transmisă de Vasile Bănescu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite