FOTO VIDEO Cum aruncă TVR bani pe apa mării. Cât costă cazarea unei emisiuni estivale cu rating aproape nul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Vara pe val“ - emisiunea estivală TVR, realizată la Mamaia FOTO TVR
„Vara pe val“ - emisiunea estivală TVR, realizată la Mamaia FOTO TVR

Emisiunea estivală „Vara pe val“ a scos din bugetul TVR 162.000 de euro doar pentru cazare. Totuşi, o parte a echipei televiziunii publice este găzduită gratuit de unele hoteluri de pe litoral

Pentru emisiunea estivală „Vara pe val“, difuzată în acest sezon atât pe TVR 1, cât şi pe TVR 2, postul public a creat cele mai bune condiţii pentru echipă. Noua producţie a TVR nu putea fi turnată decât la mare şi nu în orice staţiune, ci în cea mai scumpă: Mamaia.

Pentru deplasarea personalului care să efectueze această emisiune în perioada iulie - august, când pe litoral este vârf de sezon, a fost declanşată „Operaţiunea Cazarea“.

Organizatorii au stabilit că sunt necesare 42 camere de hotel, jumătate la 3 stele, jumătate la 4 stele. Ca să nu fie discriminări, TVR 1 şi TVR 2 aveau să ocupe  în mod egal camerele: câte 13 camere la 3 stele şi câte 8 camere la 4 stele.

De 2 X 81.000 euro

La selecţia de oferte organizată pe 28 iunie de Societatea Română de Televiziune, Icar Tours Constanţa SRL a avut cea mai bună ofertă. Agenţia de turism îi aparţine lui Cristian Bărhălescu, fost secretar de stat la Ministerul Turismului în Guvernul Ponta 1.

Firma lui Bărhălescu a câştigat pe criteriul preţului cel mai scăzut. Au fost încheiate două contracte: unul pentru TVR 1 şi unul pentru TVR 2, fiecare în valoare de 81.000 de euro. Perioada de cazare este 30 iunie – 20 august, iar sumele vor fi suportate din bugetul TVR 1 şi TVR 2.

Din comisia de evaluare a ofertelor au făcut parte Cristian Zgabercea, producător general la TVR şi fost director general TV Neptun Constanţa, Alina Amza, producător executiv la TVR 1 şi fostă realizatoare la TV Neptun Constanţa, Răzvan Nicolescu, producător executiv la TVR 2, şi Marioara Dudu, şef serviciu Achiziţii în cadrul Direcţiei Economice a TVR.

„O fi vreo clauză de confidenţialitate?“

Fostul secretar de stat Cristian Bărhălescu ezită să divulge hotelurile în care sunt cazaţi angajaţii TVR. „Trebuie să întreb la TVR, să nu fie vreo clauză de confidenţialitate în contract. Nu aş vrea să vorbesc eu dacă nu este cazul“, spune Bărhălescu.

Fost administrator la Lake View din Constanţa, clubul de agrement al apropiaţilor lui Radu Mazăre, Cristian Bărhălescu a fost numit în Guvern, anul trecut, la recomandarea PSD Constanţa. Apoi, a fost retras din funcţie, după ce primarul Mazăre şi-a declarat public nemulţumirea faţă de prestaţia sa, recomandând-o, în schimb, tot public, pe aceeaşi funcţie, pe Mirela Matichescu, proprietara clubului Crush din Constanţa.

Palm Beach de Mamaia

La finalul lunii iunie, echipele TVR au „descălecat“ la mare, cu arme şi bagaje. În perioada 5 - 7 iulie, Consiliul de Administraţie (CA) al televiziunii publice şi-a ţinut şedinţa la Mamaia, în hotelul de 5 stele Palm Beach. Şedinţa estivală a stârnit revolta unor membri din CA, care au refuzat luxul pe bani publici.

Palm Beach Hotel îi aparţine consulului libanez Charbel Maroun, un personaj care s-a afirmat decisiv în viaţa mondenă a Constanţei. Diplomatul cu titlu onorific este amfitrion al concursurilor de Miss de pe litoral. El a pus la dispoziţia agenţiilor de fotomodele grădina hotelului, cu scenă amenajată, pentru antrenarea şi defilarea de gală a aspirantelor din industria frumuseţii.

Palm Beach Hotel a primit clasificare de 5 stele de la Ministerul Turismului, în perioada 2001 – 2004, când instituţia era condusă de social-democratul Dan Matei Agathon. În schimb, în 2009, acelaşi minister, condus de data aceasta de democrat-liberala Elena Udrea, a declasificat hotelul, care a ajuns la 4 stele. Hotelul afişează, însă, în continuare, clasificarea de 5 stele şi aplică tarife în consecinţă.

Turişti-vedetă

Membrii din Consiliul de Administraţie al TVR au plecat după întâlnirea din weekendul trecut, însă vedetele au rămas. „Ăştia mai cunoscuţi sunt cazaţi la noi, filmează aici, pe plaja noastră. A fost şi Cristian Tabără, în weekend, dar a plecat. Dan Helciug vedeţi că-i pe plajă, la fel şi Americanu’ (Emil Mitrache, fost component al echipei care realiza emisiunea „Chestiunea zilei”, difuzată de Pro TV – n.r.). Ceilalţi din echipă stau pe aici, prin zonă, la hotelurile Dona şi Tomis“, ne îndrumă angajaţii de la Palm Beach.

Pe platoul amenajat pe plaja din faţa hotelului, echipele TVR îşi văd de emisiune, cu solistul Dan Helciug, Americanu’ şi mai multe domnişoare. Lângă beach-barul de unde se fac transmisiunile live este o scenă, iar alături se află, aşezată pe un postament, o maşină nou-nouţă, inscripţionată cu logo-ul emisiunii „Vara pe val“. Pe aleea cu piatră cubică ce desparte plaja de hotel sunt parcate carele tehnice ale TVR.

„Nu le-am luat nici un ban“

„Şi eu am cazat nişte echipe de la TVR, în vreo zece camere. Nu am semnat niciun contract cu ei, este absolut gratuit. I-am cazat la hotelul meu din Eforie Nord, Meduza. Nu le-am luat niciun ban pentru că TVR n-are bani. Nu am mai ţinut cont de profit, aşa sunt eu, poate îmi ajută Dumnezeu. Dar nu sunt singurii pe care i-am ajutat. Toate televiziunile, cum este şi Fashion TV, îşi trimit în această perioadă echipele pe litoral. Face parte din promovarea litoralului şi ne interesează să susţinem tot litoralul. Mamaia merge bine, dar sudul nu merge“, mărturiseşte Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, proprietar al hotelului Tomis din Mamaia şi al complexului Steaua de Mare - Delfinul - Meduza din Eforie Nord.

Pagubă: 5.000 lei /cameră

Unii hotelieri din Mamaia au fost surprinşi să afle despre sumele negociate de TVR cu agenţia de turism. Patronilor de hoteluri li s-au cerut camere gratuite, de către unele agenţii de turism, pentru TVR, pe toată perioada sezonului estival. Şefii ar fi urmat să fie cazaţi la unităţi de 4 şi 5 stele, vedetele aveau camere la 3 stele, iar şoferii şi tehnicienii ar fi cazaţi la hoteluri de 2 stele. Patronilor care ofereau cazare li s-a sugerat că Televiziunea Română va încheia un contract de tip barter - publicitate în schimbul locurilor de cazare.

Contractele, însă, nu au fost încheiate nici până acum. Bizar este că hotelurile din Mamaia funcţionează în pierdere. O singură cameră închiriată gratuit televiziunii publice aduce unui hotel modest o pierdere de aproape 5.000 lei pe durata iulie-august, perioada vârfului de sezon.

Între timp, planurile TVR s-au mai schimbat, astfel că şoferii şi maşiniştii au ajuns tot la 3 stele, aşa cum se prezintă hotelul Dona din Mamaia. Aici sunt cazaţi tehnicienii TVR. „Au venit şi la noi cu oferta, dar eu nu m-am încadrat, am hotel de 2 stele plus, iar ei voiau de la 3 stele în sus“, ne-a relatat un investitor din zona centrală a staţiunii.

Claudiu Săftoiu, şeful TVR: „Sponsorizare din partea unei fundaţii“

„Adevărul“ - Zilele trecute a apărut un scandal legat de şedinţa Consiliului de Administraţie la un hotel de cinci stele din Mamaia, la care unii membri au refuzat să participe. Cum comentaţi?

Claudiu Săftoiu - Am dorit să-i duc pe membrii Consiliului de Administraţie pe litoral, ca să vadă în ce condiţii vor lucra echipele noastre acolo în sezonul estival. Am văzut că a apărut în presă informaţia că ne lăfăim în hotel de cinci stele pe bani publici. Informaţiile au fost false şi au un iz răuvoitor. Ar fi putut da un simplu telefon şi ar fi aflat că acolo am stat doar 24 de ore şi nu s-a cheltuit niciun ban. Totul a fost o sponsorizare din partea unei fundaţii. Există documente în acest sens.

„Adevărul“ - Unde sunt cazate echipele de la TVR trimise pe litoral?

Claudiu Săftoiu - Pentru cazarea echipelor s-a făcut licitaţie, lucru aprobat de Consiliul de Administraţie. Eu am venit la televiziunea publică să reduc cheltuielile şi mă ţin de planul meu. Nu au de ce să mă suspecteze pe mine de cheltuirea banului public. De când am venit eu, cheltuielile la TVR s-au redus cu 50 la sută faţă de cele care au fost anul trecut pe vremea aceasta. (Ştefan Both) 

Cum îşi laudă TVR „spectacolul“

Televiziunea publică transmite de trei ori pe zi emisiunile de la malul mării, de luni până vineri. Programul estival „Vara pe val“ este difuzat la TVR 1 şi la TVR 2, cu programe diferite, realizate separat de echipa fiecărui post. Sunt două matinale de o oră, transmise în direct de pe cele două plaje din Mamaia ocupate de echipele TVR: de la ora 9.00, matinalul TVR 1 este realizat pe plaja Tan Tan, iar de la ora 10.00, matinalul TVR 2 este transmis de pe plaja Palm Beach.

Emisiunile de după-amiază aduc la TVR 1 (de la ora 17.30) şi la TVR 2 (de la ora 18.00) o jumătate de oră de reality-show. Telespectatorii urmăresc imagini din culisele competiţiei dintre cele două echipe. Seara încep spectacolele, timp de o oră, cu artişti şi prestaţii live: la TVR 1 (de la ora 22.00) şi la TVR 2 (de la ora 23.00).

„Din competiţia acestei veri va avea de câştigat publicul larg, care va regăsi, în următoarele şase săptămâni, cele mai tari spectacole şi evenimente artistice ale acestei veri, organizate la malul mării“, se laudă TVR în mesajele de promovare a emisiunii.

„Sâmbăta, de la ora 22.10, este seara pedepselor, un program de divertisment în care este ales câştigătorul săptămânii. Echipa desemnată câştigătoare îi va pedepsi pe învinşi, care vor trebui să facă faţă, pe parcursul a două ore, la probe care mai de care mai trăsnite.

«Vara pe val» este o competiţie-maraton transmisă din cele mai fierbinţi zone ale Staţiunii Distracţiei, Mamaia. Telespectatorii le vor putea urmări pe cele mai cunoscute vedete TVR, dar şi pe artiştii aflaţi «pe val» în ipostaze în care n-au fost văzuţi niciodată: prezentatori de ştiri în ringul de box, interpreţi de muzică populară la trapez, sportivi cântând în situaţii de risc maxim. Formatul permite implicarea în proiect a mai multor tineri talentaţi, care vor avea, astfel, şansa de a se alătura echipei TVR în programele sezonului de toamnă“, declară Alina Amza, coordonatoarea de proiect pentru TVR 1.

Platoul de filmare a emisiunii de debut a fost Castelul Regal din Mamaia, monument istoric de patrimoniu, construit în anii ’20 de Regina Maria, înaintea celui de la Balcic. Castelul a fost reşedinţa de vară a Regelui Carol al II-lea.

„Vara pe val“, kitsch pe banii noştri

Campania „Vara pe val“, demarată de Televiziunea Română, pare mai degrabă gândită pentru a le oferi angajaţilor TVR o vacanţă pe litoral, cu cazare şi alte facilităţi asigurate din banii contribuabililor. Seria de emisiuni, care se întinde pe o durată de şase săptămâni, este prezentată  ca o competiţie între canalele TVR 1 şi TVR 2, care şi-au trimis la mare o parte din angajaţi sub pretextul acestei confruntări între vedetele celor două posturi.

De fapt, printre „vedete“ sunt persoane de care n-a auzit aproape nimeni: Dalia Puşcă, Raluca Guslicov, Nuami Dinescu (nume de scenă „Tanţa“), Cristi Mîndru, Olimpia Olari, Eveline Păuna, Gabriel Fătu (fost realizator al unei emisiuni de bancuri la OTV), Costea Lupescu sau Marian Marin.

Sezonul „Vara pe val“ a fost deschis duminică, 7 iulie, cu o emisiune-maraton prezentată de Cristi Tabără. A fost, de fapt, un maraton al ridicolului, un fel de petrecere caraghioasă organizată pe marginea unei piscine, cu momente artistice mustind de amatorism şi cu scene de-a dreptul jenante. Dan Helciug, costumat în Albă ca Zăpada, a sărit, la un moment dat, în braţele prezentatorului Cristi Tabără, cândva amfitrion al unor emisiuni de cultură. Între altele, „vedetele“ de la TVR 1 şi cele de la TVR 2 s-au întrecut într-un concurs de flotări.

N-a lipsit, bineînţeles, nici Radu Mazăre, primarul Constanţei, îmbrăcat fistichiu şi însoţit de mai multe fete dezbrăcate. Emisiunea a fost atât de incitantă încât Cristi Tabără l-a întrebat pe Radu Mazăre: „Sunteţi un om normal?“. Edilul a răspuns: „Cred că da“. Mazăre a anunţat, la plecare, că merge în club, „la fete şi la voioşie“, iar Tabără, absolvent de teologie, a concluzionat: „Mi-ar trebui vreo două săptămâni să-l spovedesc“.

Culmea e că emisiunea a fost transmisă simultan şi pe TVR 1, şi pe TVR 2. Prin urmare, un telespectator plătitor de abonament TV care recepţionează doar posturile televiziunii publice nu a avut alternativă într-o duminică seară decât emisiunea prezentată de Tabără.

„Vara pe val“ a fost o catastrofă şi din punct de vedere al audienţei. Prima emisiune a avut un rating de 0,8 pe TVR 1 şi de 0,6 pe TVR 2, la mare distanţă de audienţa televiziunilor private. (Mihai Voinea)

Vă mai recomandăm

TVR a ieşit din criză. Chermeză la un hotel de 5 stele din Mamaia

TVR pregăteşte în iulie un program-maraton de la Mamaia: „Telespectatorii vor vedea altceva decât lucrurile cu care s-au obişnuit la TVR“

Odă lui Radu Mazăre, la emisiunea Marinei Almăşan. Primarul, comparat de Teodosie cu Sfântul Vasile cel Mare

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite