TVR a ieşit din criză. Chermeză la un hotel de 5 stele din Mamaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii CA al TVR au ales un hotel de lux din Mamaia pentru a-şi ţine şedinţa FOTO Mediafax/ Adevărul
Membrii CA al TVR au ales un hotel de lux din Mamaia pentru a-şi ţine şedinţa FOTO Mediafax/ Adevărul

Şefii televiziunii publice au făcut uitată perioada concedierilor şi merg, sâmbătă, să se “reculeagă” la un şpriţ într-un hotel de lux din Mamaia. Prilejul acestei agape,  total inoportune în condiţile crizei prin care trece televiziunea publică, este şedinţa Consiliului de Administraţie al SRTV.

După scăderea salariilor şi restructurarea colectivă, în urma căreia au rămas pe drumuri aproape 700 de salariaţi, TVR o lasă mai moale cu măsurile de austeritate. La ultima întrunire a Consiliului de Admnistraţie al SRTV, din 26 iunie, directorul general al TVR, Claudiu Săftoiu, a propus ca următoare şedinţă să nu se mai ţină la în Capitală, la sediul televiziunii. Pentru că a început sezonul estival, conducerea TVR a ales Mamaia. Şi nu orice loc din perla litoralului românesc, ci un hotel de fiţe, cotat la cinci stele: Palm Beach. La chermeză, care va ţine trei zile, au fost invitaţi şi membrii de familie ai capilor TVR. 

Hotelul Palm Beach este localizat chiar în centrul staţiunii, preţurile unei camere în această perioadă variind între 180 şi 300 de euro pentru o singură noapte. Pentru aceşti bani, membrii Consiliului de Administraţie al TVR sunt răsfăţaţi cu jacuzzi, centru SPA, piscină acoperită etc.

Pe lângă banii de cazare, TVR va mai cheltui alte sume importante cu masa invitaţilor, hotelul de cinci stele fiind renumit pentru standardele serviciilor de masă, la fel şi pentru preţurile piperate.

Valentin Nicolau: “Este indecent să facem astfel de cheltuieli”

Nu toţi membrii Consiliului de Administraţie au fost de acord cu ţinerea şedinţei la un hotel de lux. Ada Meseşan, dar şi Valentin Nicolau, au anunţat că nu vor participa. “Este indecent ca după o restructurare colectivă, după scăderea salariilor, după atâtea şi atâtea privaţiuni profesionale, după accesarea creditelor de la bănci,   să se treacă brusc la un program intensiv de cheltuieli”, a declarat Valentin Nicolau.

“Temele de pe ordinea de zi a şedintei extraordinare la care am fost convocaţi în acest week-end sunt prea importante pentru a fi judecate şi votate în şlapi şi înconjuraţi de pahare de răcoritoare cu umbreluţe. Este vorba de aprobarea unor contracte asupra cărora am suspiciuni foarte serioase”, a declarat Ada Meseşan.

Servicii hoteliere fără licitaţie

În şedinţa de sâmbătă a Consiliului de Administraţie al TVR a fost strecurată pe ordinea de zi şi aprobarea achiziţionării unor servicii de cazare la mare pentru personalul care realizează emisiunile estivale ale TVR 1 şi TVR 2. Astfel, Comitetul Director al TVR a decis la 26 iunie să cumpere aceste servicii fără licitaţie, în urma unei selecţii de oferte. Firmele invitate să participe la selecţi au fost alese după sprânceană. Este vorba de Icar Tours Constanţa, Travel Solutions şi Direct Turism. Agenţia de turism Icar Tours aparţine secretarului de stat pentru turism, din Ministerul Dezvoltării, Cristian Florin Bărhălescu. Acesta este, în acelaşi timp, şi preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) pentru regiunea Sud-Est.

Travel Solutions este patronată de controversata Daniela Lulache, membru în Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica şi fost director general al Fondului Proprietatea. Anul trecut,  Lulache a fost propusă chiar pentru funcţia de director general al Nuclearelectrica, deşi nu are experienţă în domeniul energetic.

Pentru perioada 3 iulie-18 august, TVR a solicitat 13 camere duble la hoteluri de 3 stele şi opt camere duble la hoteluri de 4 stele.

În final, a fost preferată oferta firmei lui Cristian Florin Bărhălescu, Preţul Icar Tours a fost de 236 de lei (fără TVA) pentru cameră la hotel de 3 stele şi 394 de lei (fără TVA) pentru una la 4 stele. În total, TVR va scoate din buzunar pentru plata cazării 706.000 lei.  

Situaţie dezastruoasă

În februarie 2013, TVR a concediat aproape 700 de angajaţi, în cadrul unei noi scheme organizaţionale a instituţiei. Concedierea colectivă a fost  una dintre măsurile redrasarea din situaţia dezastruoasă în care se zbate televiziunea publică. Conducerea TVR a susţinut că în urma disponibilizărilor, vor fi reduse cheltuielile, va fi restabilit echilibrul financiar şi vor fi plătite datoriile acumulate.

TVR are o pierdere cumulată de circa 130 milioane de euro, în timp ce datoriile fiscale acumulate de televiziunea publică la bugetul de stat sunt în cuantum de 65 milioane de euro de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite