Cuplul Remus Cernea - Ioana Stăniloiu iese din cursa electorală pentru Capitală: „Am decis să îl susţinem pe Nicuşor Dan“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Cernea şi Ioana Stăniloiu îl susţin pe Nicuşor Dan la Primăria Capitalei
Remus Cernea şi Ioana Stăniloiu îl susţin pe Nicuşor Dan la Primăria Capitalei

Parlamentarul de Constanţa Remus Cernea şi iubita sa Ioana Stăniloiu au decis să se retragă din cursa electorală pentru Bucureşti. Cei doi îşi anunţaseră intenţia de a candida ca independenţi la Primăria Capitalei şi pentru un post de consilier. Duminică, 24 aprilie, Cernea şi Stăniloiu au declarat că îl vor susţine pe Nicuşor Dan pentru a fi primar al Capitalei.

Remus Cernea şi Ioana Stăniloiu fac pasul înapoi de la competiţia electorală, cu două zile înainte de termenul-limită pentru depunerea semnăturilor de susţinere a candidaturii. Marţi, 26 aprilie, este ultima zi în care candidaţii trebuie să se înscrie oficial în cursa electorală, demonstrând că au numărul de semnături necesare.

Remus Cernea şi Ioana Stăniloiu au declarat public duminică, 24 aprilie, că vor susţine candidatura lui Nicuşor Dan, pe care îl consideră „candidatul potrivit prin excelenţă pentru postura de primar al Bucureştiului“. În acelaşi timp, cuplul de politicieni îi lansează acestuia un apel la decizii înţelepte privind problemele controversate ale societăţii româneşti, pentru ale căror soluţii, anunţate în premieră, ei au militat.

În urmă cu un an, Remus Cernea lansa, într-un interviu acordat ziarului Adevărul, ideea unei alianţe cu Monica Macovei şi Nicuşor Dan. Planul, însă, nu s-a concretizat.

Iată de ce a luat Cernea, susţinut de Stăniloiu, decizia de a-l susţine oricum pe liderul USB (Uniunea Salvaţi Bucureştiul): 

„Nicuşor Dan este de departe cel mai potrivit candidat pentru funcţia de primar şi sper că oamenii pe care i-a strâns lângă el sunt de aceeaşi factură. Şi-a asumat de ani de zile cauze pentru care a militat cu consecvenţă şi determinare. A luptat împotriva multor abuzuri comise de către autorităţi şi nu numai. A mers pe drumul lui şi a construit, cărămidă cu cărămidă, un profil de politician – activist pentru cauze de care este nevoie în România. Cu cât mai mulţi astfel de oameni vor reuşi să acceadă în poziţii politice din administraţia locală, parlament şi guvern, cu atât va creşte şansa unui viitor mai bun pentru România.

Ceilalţi candidaţi la alegerile locale din Bucureşti sunt, mai degrabă, de circumstanţă. Mai nimic din activitatea lor anterioară nu îi recomandă cu putere pentru postura de administratori ai oraşului. Au ajuns să fie desemnaţi în primul rând ca urmare a crizei de lideri politici, ori din speranţa de a ridica procentajul electoral al anumitor formaţiuni politice.

Candidatul potrivit prin excelenţă pentru postura de primar al Bucureştiului este Nicuşor Dan. A apărat ani de zile patrimoniul oraşului şi s-a implicat în stoparea multor abuzuri, a aprofundat multe dintre problemele capitalei şi dovedeşte, în mare, o bună cunoaştere a dificultăţilor pe care le înfruntă cetăţenii. Are un discurs civilizat, raţional, axat pe argumente, coerent şi relativ bine articulat. Sperăm că este şi un om integru, iar nouă până acum nu ne-a lăsat impresia că nu ar fi. El şi colegii săi de la primăriile de sector şi de la consiliile locale ar trebui votaţi de către toţi cei care îşi doresc să dea semnul schimbării în România. Foarte mulţi cer altfel de politicieni. Ei bine, acum au ocazia să se mobilizeze la vot şi să dea semnalul că vor, cu adevărat, politicieni oneşti şi de calitate, votându-l pe Nicuşor Dan şi pe ceilalţi candidaţi ai USB.

Am decis să ne retragem din competiţia electorală pentru Bucureşti şi îi îndemnăm pe toţi cei care ne simpatizează şi care ar fi votat cu noi la Primăria Capitalei şi la Primăria Sectorului 1 să privească atent spre Nicuşor Dan şi echipa lui din USB iar dacă se vor regăsi într-o măsură suficientă în acţiunile şi discursul acestuia, aşa cum noi ne regăsim, să îi acorde încrederea şi votul la alegerile din 5 iunie 2016. Le mulţumim tuturor celor care au semnat pentru candidaturile noastre, unii fiind cetăţeni români cu domiciliul în Bucureşti dar care trăiesc acum străinătate. Ne vom mobiliza mult mai mult pentru alegerile parlamentare din acest an când vrem să aducem în forul legislativ o formaţiune politică nouă şi dedicată oamenilor, naturii şi animalelor.

Totodată, facem un apel cât se poate de prietenos către Nicuşor Dan şi colegii din USB să se consulte şi cu experţi în ştiinţe politice atunci când lansează mesaje. Unele dintre ele sunt de natură să ridice semne de întrebare şi să arunce o umbră care poate fi uşor evitată. Spre exemplu, nu poţi fi un candidat democrat în alegeri cu un slogan de genul “să salvăm oraşul ori ţara de politicieni”. În primul rând apare o fractură logică: tu însuţi, în calitate de candidat eşti politician! Poţi spune că vrei să nu mai fie politicieni corupţi, spre exemplu, dar nu poţi să spui, tu candidat fiind şi deci politician, că vrei să salvezi lumea de politicieni pentru că te incluzi pe tine în aceeaşi categorie. În plus, chiar dacă nu ar fi o problemă de logică, un slogan îndreptat împotriva tuturor politicienilor are un caracter populist şi este apanajul unor forţe extremiste. În democraţie, politica se face cu politicieni şi partide, nu fără. Sarcina noastră este să facem efortul să avem cât mai mulţi politicieni de calitate, integri, cu valori şi convingeri democratice. Trebuie înlocuiţi politicienii şi partidele care au eşuat cu formaţiuni politice şi oameni mult mai buni, dar nu trebuie înlăturat cu totul sistemul de partide. A spune că vrem să salvăm lumea de politicieni înseamnă a o preda unei forme de dictatură, lucru pe care suntem convinşi că Nicuşor Dan şi colegii din USB nu îl doresc, dar tocmai de aceea e important să fie atenţi la mesajele pe care şi le asumă.

De asemenea, au fost formulate sporadic în trecut şi declaraţii, să spunem, ‘neglijente’ faţă de anumite minorităţi etnice ori sexuale. Este bine că s-a revenit cu scuzele de rigoare. Astfel de declaraţii, mai ales că imediat au fost retractate, pot fi considerate accidente de moment. Este important însă ca ele să nu se repete pentru că atunci ar semnala concepţii şi abordări cu caracter nedemocratic, pe care suntem convinşi că Nicuşor Dan nu le împărtăşeşte. Astfel că ar fi de dorit să fie demonstrată atenţia necesară pentru exprimările publice.

Partidele care au dominat scena politică în ultimii 25 de ani sunt acum ruinate şi decredibilizate. Nu mai pot însufleţi pe nimeni, marea majoritate a voturilor pe care le mai primesc fiind din inerţie. PNL, în loc să înţeleagă că este momentul pentru o recuperare a valorilor liberale şi pentru o conectare la aspiraţiile cetăţenilor care vor o ‘ţară ca afară’ s-a prăbuşit moral într-o manieră care face extrem de grea şi puţin probabilă revenirea, susţinând orbeşte un candidat cu simpatii şi discurs de tip legionar, fundamentalist religios şi negaţionist al Holocaustului din România. Prestaţia din parlament a PNL este, de asemenea, dezamăgitoare şi nu face vreo diferenţă de esenţă între acest partid şi PSD oricât am sperat, la un moment dat că, poate, liberalii se vor dovedi a fi, totuşi, altfel.

Alegerile din anul 2016 reprezintă un moment bun pentru mutaţii de substanţă în politica din România. Ar fi fost o dovadă de înţelepciune ca partidele noi şi cele mici să se unească într-o alianţă electorală pentru schimbare încă de la alegerile locale. Dar poate că mai este timp pentru ca aceasta să se realizeze pentru alegerile parlamentare din toamnă. Ar fi o probă de maturitate şi o şansă dată vocilor alternative să acceadă în următorul parlament pentru a contrabalansa mediocritatea şi lipsa de viziune democratică a partidelor expirate, PSD şi PNL. Dincolo de agendele poate diferite ale partidelor noi, ceea ce trebuie să le unească este necesitatea de a da o şansă reprezentării politice a vocilor alternative şi de a nu mai lăsa să se irosească, prin fragmentare, voturile celor care înţeleg nevoia de schimbare dar care nu se simt aproape deloc reprezentaţi politic în administraţia publică locală, în parlament ori în guvern.

Ioana Stăniloiu

Remus Cernea“

Pe aceeaşi temă:

Nicuşor Dan şi-a lansat candidaţii la Sectoarele din Bucureşti. Pe mâna cui merge candidatul USB

Nicuşor Dan, despre punerea sub acuzare a lui Orban: Este foarte clar că nu mai putem alege la Primărie tot un om de partid. Avem nevoie de oameni noi

Nicuşor Dan îi răspunde lui Traian Băsescu: „Este un politician expirat“

„PNL şi PSD pregătesc votul anti Iohannis“. Remus Cernea vrea alianţă cu Monica Macovei şi Nicuşor Dan

INTERVIU Ioana Stăniloiu, partenera civilă a lui Remus Cernea: „Lui îi plac cartofii ceva mai prăjiţi decât îi prefer eu“

Cine este iubita lui Remus Cernea şi cum l-a cucerit tânăra pe parlamentarul celibatar

Remus Cernea şi-a declarat orientarea sexuală: are o iubită pe care a cerut-o de parteneră civilă. El va redepune proiectul pentru căsătoriile gay

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite