INTERVIU Ioana Stăniloiu, partenera civilă a lui Remus Cernea: „Lui îi plac cartofii ceva mai prăjiţi decât îi prefer eu“
0Primăvara a adus în peisajul mediatic un personaj nou care doreşte să se afirme în politică. Ioana Stăniloiu este tânăra în vârstă de 27 ani pe care Remus Cernea a cerut-o drept parteneră civilă. La scurt timp, Ioana a mai făcut un pas: a anunţat că va candida ca independent la Primăria şi Consiliul Local al Sectorului 1 Bucureşti.
Despre Ioana Stăniloiu nu se ştiau foarte multe, dar şi-a făcut intrarea în forţă, în faţa presei strânse pe holurile Parlamentului. Răspunsul ei afirmativ l-a făcut pe deputat să pecetluiască viitoarea lor uniune cu un sărut dezlănţuit.
Apariţia oficială a cuplului a stârnit reacţii, ca la fiecare luare de poziţie a parlamentarului de Constanţa. Lumea a devenit brusc curioasă cine este iubita lui Remus Cernea, căruia îi place să stârnească şi să întreţină controversa privind „tabăra în care joacă“. Atacat permanent de criticii comunităţii LGBT, Cernea a promis la un moment dat că îşi va dezvălui orientarea sexuală dacă este cazul. Momentul dezvăluirii relaţiei cu Ioana a fost ales tot pentru promovarea iniţiativei sale de legiferare a parteneriatului civil, indiferent de sex. Proiectul lui Cernea, respins de două ori, intră pentru a treia oară în Parlament, iar prezentarea Ioanei Stăniloiu a fost făcută cu prilejul acestui anunţ al redepunerii proiectului, în aceste zile.
Cine este iubita lui Remus Cernea
Iubita lui Remus Cernea, Ioana Stăniloiu, este născută la 6 ianuarie 1989, la Târgu-Jiu, Gorj. A absolvit Conservatorul din Bucureşti, la secţia canto clasic, iar din 2013 urmează cursurile Facultăţii de Psihologie de la Universitatea Titu Maiorescu. Tânăra soprană locuieşte de 10 ani în Bucureşti, oraş unde şi-a stabilit reşedinţa.
Conform profilului LinkedIn, Ioana Stăniloiu a lucrat din noiembrie 2013 până în august 2015 ca manager la One Hour Translation, iar acum se recomandă ca profesoară de şah. Pasiunea pentru sportul minţii o împărtăşeşte - printre altele - cu iubitul ei, care a fost campion naţional de juniori la şah.
Este adepta alimentaţiei vegane, iar printre domeniile ei de interes se numără activismul civic, umanismul secular, feminismul, drepturile omului şi ale animalelor, protecţia mediului, politica, lectura, muzica. Cei doi formează un cuplu din vara anului 2015.
„Ne-am cunoscut în Eden şi de atunci nu am mai plecat de acolo“ - râde Ioana. „Eden“ este numele locului unde cei doi s-au întâlnit. Ea era deja captivată de politician. „Prima oară când am aflat despre el am fost extrem de încântată de activitatea şi de gândirea lui. Mi-am zis: mai este o speranţă pentru ţară! Nu am crezut până atunci că avem politicieni cu asemenea vederi şi valori“.
Apoi au păşit în Eden. „«Eden» este o terasă superbă de pe Calea Victoriei, plină de verdeaţă, unde ne-am întâlnit, am jucat şah şi am vorbit, la începutul verii trecute. De atunci Remus nu încetează să mă uimească cu felul său de a fi. Este un om blând şi iubitor, puternic prin inteligenţă, argumente şi înţelegere, corect şi cu principii. Nu este aşa doar cu mine, se comportă minunat cu oamenii din jurul nostru, cu animalele şi este cel mai frumos om din viaţa mea“, mărturiseşte tânăra.
Ce a atras-o la Remus Cernea
Ce împărtăşeşte cu iubitul ei „altfel“? Aproape tot, spune ea. „Avem în comun valori şi principii, iubirea de oameni, de animale, grija pentru mediu, dorinţa de a ne dezvolta atât intelectual, cât şi moral, de a lupta şi a ne dedica unor scopuri măreţe. La care se adaugă gusturi muzicale şi artistice, în general, similare. Ce ne deosebeşte? La întrebarea asta m-am gândit cel mai mult şi, într-un târziu, am găsit răspunsul: atunci când gătim împreună am observat că lui îi plac cartofii ceva mai prăjiţi decât îi prefer eu“, zâmbeşte Ioana Stăniloiu.
Paradoxal (sau nu), Ioana provine dintr-o familie cu convingeri opuse politicianului Remus Cernea. Ea s-a format într-o atmosferă conservatoare dată de credinţa puternică a părinţilor ei în ortodoxism. „Am simţit pe pielea mea ce înseamnă îndoctrinarea religioasă, până ce am descoperit bibliotecile. Cărţile m-au format şi mi-au dat cu totul o altă perspectivă decât cea religioasă şi m-au eliberat de dogmele care mi-au fost insuflate din copilărie. În evoluţia mea au contat foarte mult autori pe care îi admir, precum: Irvin Yalom, Pascal Bruckner, Gustave le Bon, Spinoza, Simone de Beauvoir, Jean Paul Sartre, Richard Dawkins, Mihaela Miroiu, Oana Băluţă, John Stuart Mill, Friedrich Hayek. Un rol important îl are profesorul universitar Nansi Lungu, un om deosebit şi o personalitate cu o cultură vastă, care a iniţiat un cerc de tineri studenţi şi oameni curioşi, unde dezbatem săptămânal din punct de vedere ştiintific, psihologic şi filosofic teme de interes general“, arată Ioana Stăniloiu.
Ioana Stăniloiu şi Remus Cernea Foto Alex Gălmeanu
Imboldul de a intra în politică a venit după tragedia de la Colectiv. Gândul că am asistat neputincioşi la tot ce s-a întâmplat până atunci a făcut-o pe ea să ia o decizie. „Starea societăţii româneşti m-a interesat şi m-a procupat dintodeauna, dar, în ultimele luni, văzând şi tragedia de la Colectiv şi urmărind atentă dezbaterile politicienilor din parlament, reacţiile diverselor voci publice, nedreptăţile şi abuzurile, am simţit imboldul de a face ceva. Consider că este o datorie morală pentru mine aceea de a mă implica în politică. Nu vreau să mai stau pe margine şi să privesc neputincioasă, vreau să lupt!“, afirmă Ioana.
Cu ce va înlocui lipsa de experienţă
În ciuda lipsei de experienţă, ea nu consideră că un bun manager trebuie să fie neapărat trecut prin viaţă şi specialist în administraţie publică. „Unii oameni se pot întreba dacă o femeie de 27 de ani nu este prea tânără şi fără experienţă pentru a fi primarul Sectorului 1. Dar nu este nevoie ca un primar să fie specialist în administraţie, important este să aibă viziune, cauze pentru care să lupte şi să fie un om onest, empatic, atent la nevoile semenilor. După cum vedem, atâţia politicieni şi primari cu doctorate sunt în spatele gratiilor! Un politician trebuie să fie deschis să consulte experţi, nu să fie el însuşi expert, altfel guvernarea s-ar numi «tehnocraţie», nu «democraţie». Iar tehnocraţia este rea pentru că decidenţii nu dau socoteală nimănui pentru ceea ce fac, în timp ce în democraţie există totuşi şansa ca guvernanţii la nivel central şi local să fie traşi la răspundere politică de către cetăţeni, prin alegeri“, îşi spune convingerea Ioana Stăniloiu.
Pentru ce va milita tânăra politiciană, care îşi doreşte să fie descoperită prin prisma faptelor? „Spre exemplu, este esenţială pentru mine tema feminismului şi a egalităţii în drepturi între genuri, reprezentarea politică a femeilor într-o proporţie relativ egală cu bărbaţii (acum sunt doar 11% femei în Parlament) şi combaterea violenţei domestice. Iar cum totul pleacă de la educaţie, sunt preocupată de modul în care se realizează educaţia şi protecţia copiilor. Nu vreau să mai existe nici un copil abuzat pe stradă sau pus să cerşească. Mă pronunţ şi împotriva îndoctrinării religioase a copiilor pe care o consider, de asemenea, o formă de abuz. O mare parte din neajunsurile societăţii româneşti provine din modul în care sunt irosiţi banii publici. Banii deturnaţi prin corupţie ar fi putut ajuta la ridicarea nivelului general al vieţii foarte multor oameni. Este foarte bine ca în ultimii ani, justiţia a scos la lumină tot mai multe cazuri de corupţie la nivel politic înalt. Politica din Romania cere acum o rapidă infuzie de oameni oneşti şi cu valori democratice, atât în primării, cât şi în parlament şi guvern“, arată Ioana.
Anti-finanţare publică a Bisericii
Cu riscul de a veni în contradicţie cu spiritul religios în care a fost crescută, Ioana Stăniloiu susţine punctul de vedere al lui Remus Cernea, politicianul care a cerut ca Biserica să nu mai primească finanţare de la Statul român. „Acordarea foarte multor bani pentru construcţii de biserici mă revoltă atâta timp cât sunt atât de multe probleme şi nevoi stringente. Credincioşii ar trebui să îşi susţină biserica prin donaţii şi contribuţiile proprii, nu din banii publici. Susţin iniţiativele lui Remus pentru a nu mai acorda bani publici bisericilor. Respect dreptul la credinţă, dar consider că nu e nevoie de aur, maşini scumpe şi lux din bani publici pentru preoţii bisericii în care te rogi. Dacă voi fi primar, nu veti mai vedea biserici construite din bani publici, ci doar spitale şi şcoli renovate! Am venit alături de Remus la parlament şi pentru a susţine parteneriatul civil fără de care nu putem spune că România respectă cu adevărat drepturile cetăţenilor ei. M-au revoltat discursurile iraţionale ale unor parlamentari împotriva parteneriatului civil, şi apelul lor la Sodoma şi Gomora. Nu putem pune Biblia mai presus de drepturile omului şi de principiile democratice decât dacă vrem o teocraţie! Pentru astfel de cauze şi multe altele, pentru combaterea abuzurilor şi a nedreptăţilor, a corupţiei şi a mentalităţilor nedemocratice o să lupt atât în calitate de cetăţeană, cât şi ca politiciană“.
Adepta veganismului
Ca stil de viaţă, Ioana Stăniloiu este adepta alimentaţiei vegane, în care nu-şi au locul produse de provenienţă animală: „Veganismul este un mod de viaţă sănătos, bazat pe compasiune faţă de animale. Pe lângă torturarea şi uciderea animăluţelor, industria alimentară bazată pe produse de origine animală generează gaze cu efect de seră în cantităţi uriaşe, ceea ce amplifică schimbările climatice. Fără să protejăm mediul şi fără să reduce emisiile de CO2 şi metan nu ne vom putea continua viaţa pe această planetă şi vom distruge foarte multe specii“.
Pe termen lung, Ioana Stăniloiu devine partenera în toate a lui Remus Cernea. Cuplul îşi doreşte o Românie modernă, progresistă, pentru care va lupta de acum, cu forţe duble. „România pentru care luptăm împreună vreau să fie tolerantă, deschisă, cu o democraţie consolidată, o ţară cu un nivel de educaţie substanţial mai ridicat, o ţară în care fiecare om să trăiască decent, drepturile să îi fie respectate şi să fie protejat de către instituţii în faţa abuzurilor de orice fel“, declară Ioana Stăniloiu.
Pe aceeaşi temă:
Parteneriatul civil indiferent de sex - avizat la Camera Deputaţilor. „Vrem să fim recunoscuţi drept cuplu. Asta nu ar afecta cu nimic drepturile şi viaţa altora“
Remus Cernea va propune legalizarea uniunilor indiferent de sexul partenerilor