Cel mai mare ajutor umanitar al Franţei pentru Ucraina a ajuns în Portul Constanța Sud-Agigea

0
0

O navă încărcată cu ajutoare umanitare din Franța pentru Ucraina, a sosit miercuri, 5 octombrie 2022, în Portul Constanța Sud-Agigea. Bunurile vor fi transportate către hub-ul umanitar din Suceava.

Nava încărcată cu ajutoare pentru Ucraina a ajuns în Portul Constanța Sud FOTO M.T.
Nava încărcată cu ajutoare pentru Ucraina a ajuns în Portul Constanța Sud FOTO M.T.

Bunurile care vin din Franța la bordul navei „Aknoul” vor fi transportate către hub-ul umanitar de la Suceava. Mașinile de pompieri și salvare vor fi transportate într-un convoi al securității civile franceze, grație deplasării la fața locului a unui detașament de 34 de pompieri din formațiunile militare ale securității civile și a doi marinari-pompieri din cadrul batalionului de specialitate din Marsilia.

În ce constau ajutoarele

Franța a trimis Ucrainei 15 vehicule de pompieri și salvare, echipament de salvare, degajare și protecție. De asemenea, pe lista donațiilor se mai află 25 de tone de medicamente de urgență și de resuscitare și un vehicul medical dotat cu aparat mobil de radiologie care permite efectuarea examinărilor pe teren, dar și 60.000 de rații alimentare, 48 de tone de preparate și 13 tone de lapte. Peste 200 de metri de poduri de urgență care se află pe lista donațiilor vor fi utilizați pentru operațiuni de reabilitare rapidă a infrastructurilor civile ucrainene.

Nava cu ajutoare din Franța pentru Ucraina a ajuns în Portul Constanța Sud FOTO M.T.
Nava cu ajutoare din Franța pentru Ucraina a ajuns în Portul Constanța Sud FOTO M.T.

Această operaţiune, denumită „Un bateau pour l’Ukraine / O navă pentru Ucraina", este coordonată de Centrul de criză și sprijin al Ministerului francez pentru Europa și Afaceri Externe. Acest transport maritim fără precedent este realizat cu sprijinul Fundației CMA CGM, care a pus la dispoziție pentru această operaţiune nava sa „Aknoul”.

Ofițerii de pe nava „Aknoul“ sunt români

Romeo Stavăr Vergea, consulul onorific al Franței, arată că aceste ajutoare care au venit din partea Franței sunt foarte importante pentru statul ucrainean.

„Este nevoie de orice ajutor care vine din partea oricărui stat, în condițiile în care în Ucraina au fost distruse echipamente, iar angajații serviciului lor de urgență sunt nevoiți să ajungă acolo unde este nevoie de ei pe pontoane improvizate“, spune el.

În cadrul acestui transport umanitar, un rol important îl au ofițerii superiori de pe nava „Aknoul”, care sunt români.

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite