O şcoală din Cluj aruncă la gunoi sute de cărți? Adevărul din spatele unei știri revoltătoare

0
0
Publicat:

O postare pe Facebook a unei mămici a creat o adevărată isterie la Cluj-Napoca. Aceasta a susținut că la școala Anghel Saligny din oraș, un întreg container de cărți este pregătit pentru a fi aruncat. Conducerea școlii a explicat situația revoltătoare.

Containerul de cărți din curtea liceului Anghel Saligny din Cluj-Napoca. FOTO: Știri de Cluj
Containerul de cărți din curtea liceului Anghel Saligny din Cluj-Napoca. FOTO: Știri de Cluj


La școala Anghel Saligny din Cluj-Napoca, un întreg container de cărți este pregătit pentru a fi aruncat. Cărțile sunt trântite la grămadă într-un container de tipul celor pentru deseuri din construcții, care urmează a fi probabil ridicat de firma de salubritate, a relatat Știri de Cluj.

În timp ce treceam cu băiatul în drum spre un antrenament sportiv, am văzut acest container cu cărți în curtea școlii. Părinții trebuie să cumpere cărți copiilor pt școală... Școala aruncă la tomberon toate cărțile din biblioteca (care le sunt necesare pe parcursul anilor de școală). Mi-am permis să "fur" câte ceva....” a postat clujeanca conform sursei citate. 

Ea a reușit să recupereze câteva cărți de poezii și povești .

„Cert este că starea cărților nu este proastă. După mine au mai venit doi băieți de la gimnaziu care și-au luat și ei cărți” - a mai scris mămica revoltată de această situație.

Câteva dintre cărțile găsite în container. FOTO: Știri de Cluj
Câteva dintre cărțile găsite în container. FOTO: Știri de Cluj

Școală din Cluj aruncă la gunoi sute de cărți? 

„Adevărul” a luat legătura cu conducerea școlii „Anghel Saligny”, care ne-a relatat că în această dimineață mai mulți clujeni au venit să-și aleagă cărți care ar urma să fie aruncate la gunoi. „Au rămas dezamăgiți, pentru că nu au avut ce alege” - ne-a precizat sursa citată. 

Într-un răspuns oficial pentru „Adevărul”, conducerea școlii arată: 

Containerul pe care l-ați văzut în poze nu este plin cu cărți, există aproximativ 90 de volume puse peste deșeuri de hârtie reciclabile;

Cărțile provin dintr-o casare realizată în anul 2014-2015, au fost ținute în școală cu speranța că vom găsi cititori pentru ele (10 ani de când ocupă spațiu pentru cărțile noi);

Cărțile sunt uzate, grafia veche, iar în bibliotecă există alte volume similare de dată recentă.

Se dorește recuperarea unor spații din bibliotecă pentru depozitarea noilor cărți;

O mare parte sunt cărți de specialitate, exemplu „Bazele informaticii”, editura Albastros, București, 1975 sau Windows 95, etc care nu mai reprezintă actualitate;

Cărțile au fost clasate conform legislației în vigoare”.

În final, conducerea școlii arată că „nu se aruncă cărți valoroase, de actualitate, ci doar cele uzate fizic și moral, și care prezintă risc biologic”.

Astfel, răspunsul la întrebarea „Școală din Cluj aruncă la gunoi sute de cărți?” este „nu prea”. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite