Motivul pentru care zeci de clujeni au fost puși pe „lista rușinii“ de un preot. Reacția parohului

0
Publicat:

Un clujean a reclamat faptul că un preot din oraș a făcut o „listă a rușinii“ cu credincioșii care nu au plătit taxa de cult. Preotul Liviu Cozma susține că e o știre falsă. Totuși, există o fotografie cu această listă.

Biserica din Cluj-Napoca unde ar fi fost afișată o „listă a rușinii”. FOTO: Știri de Cluj
Biserica din Cluj-Napoca unde ar fi fost afișată o „listă a rușinii”. FOTO: Știri de Cluj

„Mare le-a fost mirarea unor clujeni care mergând în perioada sărbătorilor de iarnă la Biserica ortodoxă „Sfântul Arhanghel Mihail”, de pe strada Dâmboviței, au observat la intrarea în biserica din Mărăști o „listă a rușinii” cu enoriașii care n-ar fi achitat taxa de cult. Documentul chiar a fost „oficializat” cu o parafă, să nu li se pară glumă celor care îl văd”, a relatat Știri de Cluj

„Contribuțiile bănești cerute de biserici NU sunt obligatorii. Abuzurile preoților asupra enoriașilor, lista rușinii”, a semnalat un cititor sursei citate.

În fotografia trimisă redacției se poate vedea un bilețel scris cu roșu „Restanți la taxa de cult pe 10-15 ani. Sau nu au achitat niciodată” desupra unui registru cu circa 30 de nume de enoriași în dreptul cărora sunt făcute diferite notări. 

„Nu a existat o listă, am lăsat eu registrul la vedere“

Contactat de „Adevărul“, preotul Liviu Cozma, parohul Bisericii Ortodoxe „Sfântul Arhanghel Mihail” din cartierul Mărăşti din Cluj, a susținut că este vorba despre o știre falsă - un „fake news”.

„N-a fost absolut nimic”, a precizat el.

Nu există lista respectivă?, a fost întrebat el. „Bineînțeles că nu există. A fost o discuție în Consiliul parohiei despre cine a plătit contribuția și cine nu. Și... asta a fost toată discuția”.

Rugat să explice, preotul a precizat: „S-a discutat în Consiliul parohial despre câți au plătut din parohie. Au plătit câți au putut. Bun, și câți n-o plătit? Am zis: <Cine i-o numărat?> Atunci a venit ideea de a pune o listă. <Unde să pui liste în Anul Nou?> Vă dați seama că astea sunt povești.” 

„O fi pus-o careva la mișto“

Întrebat cum a apărut totuși o fotografie în presă o listă cu restanții, Liviu Cozma a susținut inițial: „Cine știe de unde o fi poza?”. Apoi a revenit: „Poza... le-am arătat eu registrul, că ăsta e registrul și careva probabil că o fi pus-o așa, la mișto. Dar nu există nicio reacție. Că doar nu poți obliga pe nimeni să plătească, că totul e benevol”.

Preotul a subliniat: „Nu există nicio listă a rușinii. În secolul XXI unde ne trezim cu lista rușinii. N-aveți oameni răi și dumneavoastră și eu, și altul, și altul. Eu am lăsat registrul să se vadă, că doar nu e de ascuns. Nu e o faptă care s-o ascunzi.”

În final, ne-am lămurit. Fotografia a fost făcută după un registru lăsat la vedere în biserică, iar din imagine se poate vedea că registrul este lipit de un suport de lemn.

Parohul bisericii spune că a lăsat registrul „la vedere”. FOTO: Știri de Cluj
Parohul bisericii spune că a lăsat registrul „la vedere”. FOTO: Știri de Cluj

„Nu poate condiționa nici măcar oficierea unui serviciu religios”

Preotul profesor Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, a explicat pentru „Adevărul” că taxa de cult este stabilită de Consiliul fiecărei parohii și este opționată. „Nici măcar nu se poate condiționa oficierea vreunui serviciu religios de plata acestei taxe”, a precizat acesta.

Taxa respectivă este folosită pentru buna administrare parohială și are caracter de donație pentru biserică.

Glume cu preotul Liviu Cozma

Preotul Liviu Cozma, parohul Bisericii Ortodoxe „Sfântul Arhanghel Mihail” a fost, în 2018, cu ocazia Referendumului pentru familie, protagonisul unui incident relatat în presă.

„Adevărul” nota că la finalul slujbei ținute, în 30 septembrie 2018, părintele a citit mesajul transmis de Adunarea Naţională Bisericească, prin care enoriaşii sunt îndemnaţi să meargă la referendum. Cozma a ținut să încheie într-o notă personală, încercând să traducă pe înţelesul tuturor, cuvintele pe care le-au transmis capii Bisericii: „Dacă vrem să lăsăm o ţară normală şi o familie normală celor ce vin după noi, at trebui obligatoriu să mergem la vot. N-avem cu nimeni nimic, dar dorim ca familia să se întemeieze între un bărbat şi o femeie, aşa cum o lăsat-o Dumnezeu. Nu între soţi, adică poţi să fii orice, nu, ci familia se întemeiază între bărbat şi femeie”.

La final, parohul a mai spus: „Aceia care vor voi ca familia să se întemeieze între doi soţi, între doi bărbaţi şi vor vrea să-şi înfieze un copil tot dintre copiii noştri o să înfieze, nu dintr-ai lor că n-au de unde. Atunci, dacă-l întrebi pe copil: «Cum îl cheamă pe taică-to»: «Ion!». «Şi pe mamă-ta?» «Tot Ion»”. De aceea, haideţi să lăsăm o ţară normală urmaşilor n şi o familie normală, adică între un bărbat şi o femeie, aşa cum a lăsat-o Dumnezeu. De aceea vă îndemn din tot sufletul să mergem la vot şi să punem ştampila pe DA”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite