Maghiarul care a iniţiat petiţia anti-UDMR: „Maghiarii sunt dezamăgiţi de cei care pretind că ne reprezintă. UDMR susţine planurile toxice PSD/ALDE“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demeter József Szabolcs, IT-istul din Cluj-Napoca care a iniţiat petiţia prin care se cere UDMR „să reprezinte comunitatea maghiară din România, şi nu comunitatea coruptă a României”, a vorbit cu „Adevărul” despre scopul iniţiativei şi despre falia tot mai mare dintre UDMR şi comunitatea maghiarilor.

„UDMR să reprezinte cu adevărat comunitatea maghiară din România, şi nu comunitatea coruptă a României” – acesta este mesajul  petiţiei „Nem az én nevemben! - Nu în numele meu!” care va fi înmânată săptămâna aceasta conducerii Uniunii.


Documentul, postat pe platforma „de-clic.ro” în urmă cu 4 luni de către Demeter József Szabolcs, un IT-ist din Cluj-Napoca, a adunat în acest weekend cele 1.000 de semnături necesare pentru a fi înmânat personal conducerii UDMR. 

„Adevărul” a stat de vorbă cu iniţiatorul petiţiei despre obiectivele petiţiei şi despre relaţia tot mai complicată dintre UDMR şi comunitatea maghiarilor din România. 

Am văzut că petiţia dumneavoastră a ajuns la 1.000 de semnături. Care este atmosfera în comunitatea maghiară? 

Este de mult timp o stare de nemulţumire, însă de la nemulţumire şi până la acţiune este un pas mai greu de făcut. În mediul virtual şi prin discuţii personale reiese mai de peste tot dezamăgirea noastră faţă de cei care pretind că ne reprezintă în parlamentul României. 

UDMR-ul cu cele 18 voturi din Camera Deputaţilor a susţinut trecerea Codului de Procedură Penala.

Am văzut că în ultimele zile petiţia a fost semnată de foarte multe persoane, s-a întâmplat ceva în ultima vreme care să determine acest val de semnături?

S-au întâmplat trei evenimente grave: primul este ziua de 18 iunie, zi pe care eu sigur nu am s-o uit. Este ziua în care UDMR-ul cu cele 18 voturi din Camera Deputaţilor a susţinut trecerea Codului de Procedură Penala. Al doilea eveniment este din 25 iunie când Péter Eckstein-Kovács a demisionat din UDMR criticând şi el poziţia UDMR fată de legile justiţiei şi faţă de modificările la Codul de procedură penală. Al treilea eveniment este din 27 iunie, ziua moţiunii de cenzură împotriva guvernului Dăncilă. Considerăm că prin faptul că nu a votat, UDMR a susţinut în mod tacit guvernul. 

S-au întâmplat şi alte evenimente neplăcută pentru noi în această perioadă. De exemplu: un fost membru controversat al UDMR - Kiss Sándor (Alexandru) a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare - iar liderii UDMR i-au luat apărarea. Se cam adună aceste evenimente, picătură cu picătură!

Imagine indisponibilă

Peter Eckstein Kovacs a demisionat săptămâna trecută din UDMR din cauza susţinerii modifăcărilor la Legile justiţiei. 

Ce efect credeţi că va avea petiţia?

Pe deoparte este un semnal puternic transmis partidului din partea comunităţii maghiare. Pe de altă parte consider că are un efect de responsabilizare civică în rândul comunităţii maghiare.

Ce urmează dacă nu se va schimba nimic?

De schimbat se va schimba! Deja se schimbă lucrurile! Suntem la începutul drumului. Avem un grup de organizare, avem o petiţie mediatizată (mulţumesc pe această cale presei române, din păcate sunt dezamăgit de presa maghiară), avem flashmob săptămânal… Noi ne continuăm protestele săptămânale în faţa UDMR simultan cu protestele colegilor noştri de la Umbrela Anticorupţie Cluj din faţa PSD, şi ne dozam resursele în aşa fel încât să forţăm schimbarea de atitudine în cetăţeni şi să ajungem să forţăm demisia guvernului actual!

Aşa cum există tensiuni şi disensiuni în PSD, sunt şi în UDMR. Mă aştept vină o schimbare şi din interiorul partidului. Doar acesta din urmă ar putea să aducă o schimbare imediată cu efect direct asupra jocului politic actual din Bucureşti. Apropo, tinerii PSD-işti când au de gând să pună presiune asupra partidului? Sunt sigur că nu toţi care au votat cu PSD sunt încântaţi de prestaţia partidului. General vorbind, eu sunt un optimist în ceea ce-i priveşte pe oameni şi sunt convins că prin voinţa şi implicarea noastră, a tuturor vom aduce schimbarea dorită. 

„Am votat fără excepţie şi de fiecare dată cu UDMR pentru că m-am lăsat manipulat de sloganele partidului”

Sunteţi membru UDMR sau al vreunui partid?

Nu sunt membru, dar am votat fără excepţie şi de fiecare dată cu UDMR. Am votat pentru că m-am lăsat manipulat de sloganele partidului care se bazează pe acelaşi mesaj de mai bine de 28 de ani: „Cine ne va apăra interesele noastre (ale maghiarilor) dacă rămânem fără reprezentare în Parlamentul României?” 

În prezent majoritatea etnicilor maghiari susţinem că este o greşeală enormă să permitem UDMR-ului să îşi însuşească rolul de reprezentant al comunităţii maghiare din cel puţin două motive: politica centrală a UDMR-ului la fel ca cea a PSD-ului reprezintă mai degrabă interesele corupţilor, iar faptul că UDMR-ul susţine planurile toxice ale prezentei guvernări sub pretextul că reprezintă interesele maghiarilor aduce mai multe prejudicii decât beneficii etniei maghiare. 

Citez din petiţia noastră: „În situaţia actuală a ţării dorim de la UDMR să elaboreze şi să susţină în mod transparent proiecte cu efect benefic pentru cetăţeni (care se reflectă asupra noastră, a tuturor cum ar fi infrastructura, serviciile publice, şamd.) şi să evite susţinerea proiectelor nocive sub pretextul că ele reprezintă interesele comunităţii maghiare.”

Imagine indisponibilă

Demeter Szablolcs împreună cu alţi maghiari nemulţumiţi de politica UDMR pichetează săptămânatl sediul Uniunii din Cluj din 11 mai. Până acum nimeni nu a stat de vorbă cu ei. FOTO: Arhivă personală

Aveţi un obiectiv în ceea ce priveşte numărul de semnături până să trimiteţi petiţia către UDMR?

Da, obiectivul este de 1.000 de semnături. O vom preda conducerii UDMR din Cluj. Se va întâmpla săptămâna viitoare, cel târziu joi dimineaţa. 

Aveţi vreo reacţie de la UDMR până acum?

Nu, dar la asta ne-am aşteptat.

Îl veţi aştepta pe preşedintele Kelemen Hunor, să-i daţi personal petiţia sau o veţi lăsa la secretariat?

Ar fi frumos să i-o înmânăm preşedintelui, da nu ştim dacă va fi în Cluj. Oricum am să-i scriu în legătură cu asta şi aştept răspunsul dumnealui.

Cu parlamentarii de Cluj aţi vorbit? Ei ce zic?

Am vorbit doar cu domnul senator (Laszlo Attila-nr). Le-am mai scris celor din comisia juridica (Márton Árpád şi Ambruş Izabella-nr), dar nu mi-au răspuns. Ei nu sunt din Cluj.

Domnul senator ce v-a transmis?

Nimic care să mă/ne îmbucure. Dar apreciez că răspunde. E singurul.

De când pichetaţi sediul UDMR? Nu a venit nimeni să discute cu dumneavoastră?

Din 11 mai, săptămânal, în fiecare joi. Nu, nu a venit nimeni să discute cu noi. 

Imagine indisponibilă

Demeter Szabolcs este de părere că Uniunea nu mai reprezintă interesele comunităţii maghiare, ci ale corupţilor din România. 

„Să recunoască că este partid politic şi nu o entitate care reprezintă comunitatea maghiară din România”

Ce vă supără cel mai tare la politica de acum a UDMR?

Cu scuzele de rigoare pentru faptul că mă tot repet, dar revin la problema de fond: UDMR-ul se ascunde sub pretextul ca reprezintă interesele comunităţii maghiare din România, iar cu sprijinul mas-mediei, completat prin comunicarea directa a UDMR-ului creează  impresia că sunt împuterniciţi să facă ce vor în numele nostru!

Care credeţi că ar trebui să fie priorităţile UDMR acum? 

Acum ar trebui să termine cu susţinerea guvernului PSD-ALDE şi să intre în opoziţie. Mâine să recunoască că este partid politic şi nu o entitate care reprezintă comunitatea maghiară din România, iar începând de poimâine să respecte deciziile judecătoreşti prin care este obligat să ne pună la dispoziţie în mod transparent modul în care au fost cheltuite fondurile alocate comunităţii maghiare, fonduri alocate de către Guvernul României.

Cu ocazia centenarului am un mesaj şi pentru cetăţenii României: cei 100 de ani trăiţi împreună sunt dovada palpabilă că respirăm acelaşi aer, beneficiem de aceleaşi tratamente şi condiţii (spitale, şcoli, infrastructură…) şi că istoria nu se schimbă! Iar naţionalismul este o opţiune, o formă de manifestare care ajută partidele politice să ajungă la putere, dar niciodată nu a adus şi nu va aduce bunăstarea vreunei părţi!

Citeşte şi

Etnicii maghiari îi bat obrazul lui Kelemen: „UDMR să reprezinte cu adevărat comunitatea maghiară şi nu comunitatea coruptă a României”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite