Vlad Alexandrescu, Senator USR: Romania cere returnarea dosarului Roşia Montana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO ar fi trebuit să discute duminică solicitarea Guvernului Romaniei de suspendare a dosarului Roşia Montana, însă în ultimul moment, Romania şi-a schimbat poziţia, cerând returnarea dosarului, potrivit senatorului USR, Vlad Alexandrescu.

Dacă până sâmbătă, când au început discuţiile la UNESCO, România solicită suspendarea deciziei privind înscrierea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO, până la finalizarea disputei legale cu Gold Corporation, acum ţară noastră a cerut returnarea dosarului de nominalizare, susţine, într-o postare pe Facebook, senatorul USR Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii în guvernul Cioloş.

Vlad Alexandrescu a anunţat pe Facebook că dosarul Roşia Montană a fost pus ultimul pe lista a cărei dezbatere a început încă de sâmbătă, după toate celelalte situri înscrise pentru a fi acceptate în Patrimoniului Mondial.

„Dacă până la începerea sesiunii Comitetului România solicita "amânarea" deciziei privind înscrierea, România are acum o solicitare diferită către membrii Comitetului: returnarea dosarului de nominalizare către statul gazdă pentru mai multe informaţii (decizie de "referral", în termenii Convenţiei UNESCO). 

Delegaţia permanentă a României la UNESCO justifică această solicitare prin aceea că la momentul de faţă se desfăşoară procedura arbitrală la Tribunalul ICSID al Băncii Mondiale.

Guvernul îşi dovedeşte încă o dată incapacitatea de a prezenta o poziţie clară, profesionistă şi argumentată privind nominalizarea Roşiei Montane. Această nominalizare, spre deosebire de bâlbâielile incompetente ale Guvernului, are în spate un dosar ştiinţific şi tehnic ireproşabil, apreciat de către experţii UNESCO prin primirea calificativului pentru Roşia Montană de valoarea universală excepţională, care trebuie înscrisă de urgenţă în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol. Este evident acum că pericolul cel mai grav la adresa Roşiei Montane este chiar acest Guvern, care ar trebui să o apere şi să lupte cu toate mijloacele pe care le are la îndemână pentru inscrierea ei”, a scris Vlad Alexandrescu.

Primele demersuri pentru înscrierea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO au fost demarate de fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu. Însă dosarul a fost trimis la UNESCO de alt ministru al Culturii din Guvernul Cioloş, Corina Şuteu, chiar în ultima sa zi de mandat, pe 4 ianuarie 2017, cu toate că Gabriel Resources solicitase încă din 2015 o procedură de arbitraj în conflictul cu România referitor la proiectul de la Roşia Montană, în „conformitate cu acordurile bilaterale de protejare a investiţiilor încheiate de statul român cu guvernele din Canada şi Marea Britanie“. De altfel, decizia lui Şuteu a fost pusă sub semnul întrebării şi de ministrul Justiţiei de atunci, Raluca Prună.

Ministerul Culturii a transmis, săptămâna trecută, că Guvernul României a solicitat amânarea analizării dosarului Roşia Montană depus la UNESCO, pentru a fi luat în patrimoniul acestei organizaţii, până la soluţionarea litigiului cu compania Gabriel Resources de la Curtea de Arbitraj de la ­Washington, în vederea protejării patrimoniului naţional şi a intereselor financiare ale statului român. Compania de peste Ocean cere despăgubiri de 4,37 miliarde dolari, acuzând România de încălcare a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite