Bunavestire în Ardeal sau ziua când au fost înscăunaţi mitropoliţii Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia Avram Iancu din faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj  FOTO. Adevărul
Statuia Avram Iancu din faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj  FOTO. Adevărul

Azi, 25 martie, credincioşii ortodocşi sărbătoresc Bunavestire, însă pentru Arhiepiscopia Clujului această zi are o triplă semnificaţie, pe lângă sărbătoarea religioasă: este serbat hramul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, respectiv numirea în funcţie a fostului mitropolit Bartolomeu Anania şi a actualului mitropolit, Andrei.

”Pentru credincioşii clujeni, sărbătoarea Buneivestiri are o însemnătate deosebită. În această zi au fost întronizaţi cei doi mitropoliţi ai Clujului: vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu, şi ÎPS Părinte Andrei, actualul întâistătător al Mitropoliei.

Anul acesta se împlinesc patru ani de la întronizarea Înaltpreasfinţitului Părintre Andrei, ca al doilea Mitropolit al Clujului. Acest moment important pentru Eparhie a avut loc în data de 25 martie 2011, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezenţa Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, şi a altor membrii ai Sfântului Sinod”, se arată pe site-ul Mitropoliei Clujului.

Mitropolia Clujului a apărut, în ciuda controverselor, pe 18 ianuarie 2006, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis să menţină ca statutară hotărârea de înfiinţare a noii mitropolii, cu sediul la Cluj-Napoca. În 2 martie 2006, Sfântul Sinod l-a ridicat pe ÎPS Bartolomeu Anania la rang de mitropolit, acesta fiind instalat oficial în funcţie în 25 martie, în prezenţa Patriarhului Teoctist.

anania si teoctist

ÎPS Bartolomeu (stânga) şi PF Teoctist în ziua întronizării primului FOTO: Adevărul

Bunavestire, pelerinaj la moaşte

Acelaşi site al Mitropoliei anunţă că moaştele Sfântului Nectarie au fost depuse la Muzeul Mitropoliei Clujului, sub catedrală, iar credincioşii se pot închina la ele timp de câte zile. Apoi, acestea vor fi apoi duse la Capela Centrului de Îngrijiri Paleative Sfântul Nectarie, din Cluj-Napoca. 

Mai puteţi citi:

Obiceiuri de Buna Vestire. Singura zi din an când poţi sta la masă cu îngerul tău. Ce nu e bine să faci

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite