Obiceiuri de Buna Vestire. Singura zi din an când poţi sta la masă cu îngerul tău. Ce nu e bine să faci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buna Vestire sau Ziua Cucului FOTO:wikipedia.org
Buna Vestire sau Ziua Cucului FOTO:wikipedia.org

De ziua în care credincioşii prăznuiesc Buna Vestire se leagă o serie de credinţe şi superstiţii populare. Se spune că în această zi se aude pentru prima dată cucul. Legat de cântecul cucului în această zi există o sumedenie de credinţe populare. De asemenea, se mai spune că în această zi este bine să ai bani în buzunar atunci când auzi cucul cântând.

Buna Vestire se mai numeşte popular şi Blagoveştenia. Toate credinţele pentru această zi sunt legate de renaşterea naturii. 

"Ziua de Buna Vestire se numeşte în popor Ziua Cucului. Cele mai multe dintre tradiţii sunt legate de dezlegarea limbii cucului şi la revenirea cucului de la statutul de uliu la cel de cuc. În această zi se păzeşte cântecul cucului pentru că se spune că el se apucă de cântat din ziua de Buna Vestire. Nu trebuie să ieşi din casă nespălat pe faţă în această zi, flămând şi fără bani în buzunar. În dimineaţa de Buna Vestire primul lucru pe care îl fac oamenii este să se spele cu apă rece, unde se pune şi leuştean dacă a apărut deja în apa cu care te speli pe faţă", a explicat profesorul etnolog Delia Suiogan de la Centrul Universitar Nord Baia Mare.

Tot de Buna Vestire se spune că este singura zi din an în care ai ocazia să stai la masă cu îngerul tău păzitor. De Buna Vestire trebuie să ai bani în buzunar, iar femeile trebuie să aibă bani în sân, şi se mănâncă cel puţin un colţ de pâine. 

Tot de Buna Vestire se spune că trebuie să fii atent din ce parte auzi cucul cântând şi de câte ori cântă. Dacă auzi cucul cântând din partea dreaptă atunci va fi un an bun, dar dacă îl auzi cântând din stânga şi din spate, atunci există credinţa că în acel an poţi muri sau moartea ţi-e curândă. 

"Dacă cucul cântă o singură dată, iarăşi e semn de rău augur. Vei muri în acel an, iar dacă cântă de mai multe ori atunci trebuie să numeri de câte ori cântă cucul pentru că vei afla când te căsătoreşti. Fetele şi feciorii necăsătoriţi, când aud prima dată cucul cântând, numără de câte ori cântă cucul şi atâţia ani vor mai trece până la însurătoare. Credinţa populară mai arată că aşa cum va fi vremea de Buna Vestire, aşa va fi şi de Paşte. Tot de Buna Vestire se aprind focurile în faţa caselor şi se leagă cu lanţ împrejurul casei. Aceste focuri au rolul acesta de a dezlega căldura, de a permite pământului să se încălzească şi sunt un semn al solarului. Înainte se dădeau şi mese de sufletul răposaţilor, care se dădeau şi pentru îngerii membrilor familiei. Se spune că de Buna Vestire este singura dată în an când poţi chema la masă îngerul tău, îl poţi omeni şi îl vei determina astfel să îţi fie aproape întregul an", a adăugat Delia Suiogan. 

Incendii de vegetatie in Australia FOTO www.telegraph.co.uk

De Buna Vestire nu este bine să se lucreze. Despre femeile care vor lucra în această zi se spune că nu vor avea spor tot anul, iar bărbaţii vor dormi tot anul dacă vor munci în această zi.  Tot în 25 martie există în popor şi obiceiul certatului pomilor fructiferi. În dimineaţa de Buna Vestire bărbatul se trezeşte dimineaţa, în timp ce femeia aprinde focul, şi merge cu toporul în livadă şi verifică pomii care au înmugurit şi care nu, dar şi pe cei care au dat floare şi care nu. Cei care nu au înmugurit sunt ameninţaţi cu toporul, spunându-li-se că dacă nu va rodi acest an atunci în toamnă va fi tăiat.

Citeste si: Credinţe populare la sărbătoarea Mucenicilor. De ce trebuie să bea bărbaţii 44 de pahare cu vin pe 9 martie, iar cearta este interzisă

Cum s-au folosit liderii religioşi de credinţe, tradiţii şi elemente ale Universului pentru a îndoctrina omenirea

Baia MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite