Campanie „20 de ani în 20 de zile“: Azi, anul 2005, marcat de înfiinţarea mitropoliei la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica Ortodoxă Română a decis înfiinţarea unei noi mitropolii în Ardeal, ca urmare a insistenţelor ÎPS Bartolomeu Anania. La iniţiativa Arhiepiscopului Bartolomeu, Clujul a devenit, în 2005, al doilea, dar cel mai important scaun mitropolitan din Ardeal ca arie de competenţă.

Decizia de înfiinţare a Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului a fost luată de Sfântul Sinod în 4 noiembrie 2005, la numai o zi după ce episcopul Laurenţiu Streza a fost ales mitropolit al Ardealului.

Învins de Streza în lupta pentru scaunul mitropolitan de la Sibiu, arhiepiscopul Andrei Andreicuţ de Alba Iulia a insistat, alături de arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, ÎPS Bartolomeu Anania, pentru descentralizarea Bisericii Ortodoxe Române. Cei doi au iniţiat „ruperea” episcopiilor din nordul şi centrul Transilvaniei de sub jurisdicţia mitropoliei Ardealului, de la Sibiu, şi au impus înfiinţarea unei noi mitropolii, al cărei sediu a fost stabilit la Cluj.

ÎPS Bartolomeu, primul mitropolit

În ciuda controverselor, pe 18 ianuarie 2006, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis să menţină ca statutară hotărârea de înfiinţare a noii mitropolii, cu sediul la Cluj-Napoca. În 2 martie 2006, Sfântul Sinod l-a ridicat pe ÎPS Bartolomeu Anania la rang de mitropolit, acesta fiind instalat oficial în funcţie în 25 martie, în prezenţa Patriarhului Teoctist.

Şi la ora actuală, teologii evită să discute prea mult pe marginea acestui subiect, considerat extrem de sensibil în rândul Bisericii Ortodoxe Române (BOR). „Cu cât ştii mai multe, cu atât mai sensibil devine acest subiect”, s-a limitat să spună teologul clujean Radu Preda. În schimb, profesorul şi istoricul Mircea Păcurariu, de la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu, şi-a exprimat speranţa că BOR va „îndrepta” în scurt timp cele petrecute în 2005.

„Nu au fost de acord (cu înfiinţarea Mitropoliei – n.r.) decât cei interesaţi. Sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, să se revină la starea iniţială. Sper că această problemă să fie rezolvată de Biserica Ortodoxă Română”, a spus Păcurariu, unul dintre principalii contestatari ai înfiinţării Mitropoliei clujene.

8 judeţe din nordul şi centrul Ardealului se află sub ascultarea Mitropoliei de la Cluj

şi

4 judeţe din sudul şi estul Ardealului se află sub ascultarea Mitropoliei de la Sibiu

CAMPANIE: Ce am făcut în ultimii 20 de ani?

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite