Planta care distruge microbii: rozmarinul, cel mai bun antiseptic, închide rănile şi ţine trează memoria

0
0
Rozmarinul, o plantă vindecătoare
Rozmarinul, o plantă vindecătoare

Un extraordinar antiseptic, rozmarinul a fost folosit pentru purificarea aerului până în secolul XX în spitalele din Europa, prin arderea de crenguţe. Proprietăţile binefăcătoare ale plantei sunt date de diferite tipuri de antioxidanţi pe care le conţine. Planta este foarte de bogată în vitamine din complexul B, cantităţi importante de vitamina A şi vitamina C.

Este una din ierburile cu conţinutul cel mai ridicat de folaţi (aceştia sunt importanţi în sinteza ADN-ului, iar când sunt administraţi în perioada de preconcepţie pot ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-născuţi).

“Despre rozmarin se spune că are capacitatea de a încetini procesele de îmbătrânire, îmbunătăţind starea pielii şi a creierului. Beneficiile sale în cazul tulburărilor neurologice îl recomandă pentru prevenirea problemelor cauzate de boli grave precum Alzheimer sau demenţa. Este important să menţionăm aici că folosirea rozmarinului sau a oricărei alte plante medicinale nu exclude vizita la medic, mai ales în cazurile grave”, explică dr. Cătălin Luca, medic medicină internă, cu competenţă în apifitoterapie.

Antialergen şi antifungic

Datorită efectului antiseptic, rozmarinul era folosit în Antichitate pentru conservarea cărnii. Planta cu frunze totdeauna verzi, în formă de ace şi cu flori albastre, albe sau roşii, rozmarinul era utilizat în vechime ca plantă medicinală, rituală şi condimentară.

calarasi rozmarin

Specialiştii spun că diferite părţi din plantă, în special vârfurile de flori, conţin antioxidanti fenolici, acid rozmarinic şi numeroase uleiuri volatile esenţiale, cum ar fi: cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, alfa-pinen. Aceşti compuşi sunt cunoscuţi pentru proprietăţile lor antiinflamatorii, antialergice, antifungice şi antiseptice.

Remediu în afecţiuni cardio-vasculare

Decoct, infuzie, macerat, tinctură, ulei esenţial ori ceai, acestea sunt modalităţile de folosire a plantei care tratează cu succes gastritele şi infecţiile gastro-intestinale, favorizează secreţia bilei, accelerează tranzitul intestinal leneş, elimină gazele şi stimulează apetitul.

“Rozmarinul este un remediu consacrat în afecţiunile cardio-vasculare, ale sistemului nervos, combate cu succes durerile cauzate de reumatism şi artrită, are proprietăţi diuretice, îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de concentrare”, spune dr. Luca.

Datorită proprietăţilor sale cicatrizante, antiseptice şi antimicrobiene planta vindecă unele dermatoze, plăgi deschise, răni purulente, râie şi înţepături de insecte.

Cum poate fi folosit

Bucătăria mediteraneană întrebuinţează rozmarinul proaspăt şi tocat mărunt la condimentarea multor preparate alimentare, pentru gustul său delicios, aromat, uşor amărui.

calarasi rozmarin

Se foloseşte la salate, supe, mâncăruri de legume, preparate din carne. Rozmarinul merge bine cu roşii, vinete, cartofi copţi şi dovlecei. Rozmarinul se poate folosi atât sub formă de infuzie (o linguriţă de plantă se lasă la infuzat într-o cană de apă caldă) sau ca macerat, iar în acest caz, planta se lasă în apă la temperatura camerei peste noapte, dimineaţa se strecoară şi se bea.

calarasi rozmarin

“În general, maceratele din plante sunt mult mai puternice decât infuziile cu apă caldă, deoarece prin această metodă, plantele îşi păstrează intacte toate proprietăţile benefice”, spune medicul.

calarasi rozmarin

Vă recomandăm şi:

„Aurul mov“, planta care relaxează corpul şi mintea şi te scapă de infecţii. De ce este levănţică cel mai puternic antiseptic

Planta care aduce fericirea: sunătoarea, cel mai puternic antidepresiv natural - beneficii miraculoase

Florile care vindecă rănile cele mai grave. Virtuţile tămăduitoare ale gălbenelelor, un duşman de temut al infecţiilor - sfaturile medicilor

Ceaiul de tei, un excelent medicament, poate deveni toxic. De ce este interzis bebeluşilor, gravidelor şi şoferilor şi cum se prepară corect - explicaţiile medicilor

Mai multe - Călăraşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite