Florile care vindecă rănile cele mai grave. Virtuţile tămăduitoare ale gălbenelelor, un duşman de temut al infecţiilor - sfaturile medicilor

0
0
Planta-minune care tratează orice bubă Foto:Fotolia
Planta-minune care tratează orice bubă Foto:Fotolia

Folosite de pe vremea romanilor ca şi leac pentru muşcăturile de scorpion, iar mai târziu, în război soldaţii au descoperit că ajutau la vindecarea rănilor stopând sângerarea, gălbenelele cresc rezistenţa organismului şi-l ajută să lupte împotriva infecţiilor.Bogate în  ulei volatil, carotinoide, flavonoizi, polizaharide, acizi aromatici, mucilagii, răşină, vitamina C, dar şi saponine, glicozide şi steroli, gălbenelele(calendula officinalis, denumirea ştiinţifică) sunt plante tămăduitoare. Conţinutul acestora au un puternic efect antiinflamator atunci când iau contact cu pielea. Datorită gustului aromat, ceaiul de gălbenele poate fi consumat şi din pură plăcere.

 “Cele mai importante beneficii ale plantei sunt legate, indiscutabil, de acţiunea antiinflamatorie, antiseptică, antibacteriană şi antifungică, dând putere organismuluisă lupte contra. Gălbenelele au o întreagă istorie ca plante medicinale, fiind utilizate încă din antichitate sub formă de ceai care avea rolul de a elimina stresul şi insomnia. Tot în acea perioadă gălbenelele erau folosite în bucătărie, pentru îngrijirea pielii şi erau totodată un simbol al frumuseţii.

image
La nivel intern, gălbenelele tratează multe din afecţiunile sistemului digestiv şi aici vorbim de crampele abdominale, gastrita, ulcerul gastric, constipaţie, colite. Pentru a trata arsurile stomacale, de exemplu, putem folosi ceaiul de gălbenele (o linguriţă la o cană de apă clocotită, infuzie de jumătate de minut)”, explică dr. Daniela Stan.

Tratează gastrita şi ulcerul

Beneficiile plantei medicinale care înfloreşte din mai şi până în septembrie nu se opresc aici. Persoanele care suferă de gastrită şi ulcer gastric pot trata aceste afecţiuni, consumând câte un litru de infuzie combinată de gălbenele, vreme de două luni.

image

La nivel extern, gălbenelele tratează rănile la sâni, acneea, arsurile solare, ridurile şi diverse răni. Crema de gălbenele este ideală mai ales pentru tenul uscat. Aceasta se poate aplica şi în sezonul rece, mai ales pentru protejarea buzelor pe care le va înmuia şi hidrata intens. Coşurile, acneea, alte boli ale pielii pot fi tratate cu crema de gălbenele deoarece aceasta are rol antiseptic, cicatrizant şi antibacterian.

Vindecă herpesul şi muşcăturile de insecte

"Uleiul de gălbenele este utilizat pentru tratarea acneei, a eczemelor, a psoriazisului, a pielii crăpate, a iritaţiilor de orice fel. Este de un real ajutor şi în vindecarea unor ciuperci, a herpesului, a muşcăturilor de insecte, iar în cazul veninului de păianjen are efect tămăduitor. De asemenea reprezintă o alternativă  naturală pentru tratarea venelor varicoase şi a ulcerelor venoase. În perioadele în care consumi alimente care conţin grăsimi nesănătoase sau pentru curăţarea organismului de toxine, este ideal ceaiul de gălbenele. Acesta are o acţiune detoxifiantă asupra ficatului, a colonului, intestinelor şi a vezicii biliare”, spune specialistul.Gălbenelele sunt plante anuale ce înfloresc din luna mai pana în luna septembrie. Florile se recoltează fără codite când sunt complet dezvoltate. Recoltarea plantelor se face 4-5 zile la rând, după ce se ridică roua şi până seara. Se pun la uscat în straturi subţiri, la umbră şi pot fi păstrate timp de un an.
 

image

Vă recomandăm şi:

Ceaiul de tei, un excelent medicament, poate deveni toxic. De ce este interzis bebeluşilor, gravidelor şi şoferilor şi cum se prepară corect - explicaţiile medicilor

Moartea inimii poate fi prevenită. Ceaiuri-minune în lupta cu colesterolul „rău”: anghinarea, un aliat redutabil

Avocado, „arborele cu testicule”: previne cancerul, anemia şi bolile de inimă. Cum trebuie consumat şi de ce îl considerau aztecii afrodisiacul perfect

10 băuturi naturale care te ţin „în priză”. Ce sucuri de legume şi fructe purifică şi regenerează organismul epuizat

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

Mai multe - Călăraşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite