Plăcinta cu brânză dulce şi stafide, cel mai gustos desert: secretele delicioasei prăjituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plăcinta cu brânză şi stafide, un desert delicios FOTO gustos.ro
Plăcinta cu brânză şi stafide, un desert delicios FOTO gustos.ro

Desert gustos şi nelipsit de pe mesele pofticioşilor, plăcinta cu brânză dulce şi stafide poate fi pregătită de orice gospodină. Reţeta deliciosului preparat este una simplă, dar care trebuie respectată cu sfinţenie pentru ca rezultatul să fie spectaculos.

Secretele celui mai bun desert, preferat de avocaţi şi doctori, ni le dezvăluie lucrarea regretatului gastronom şi om de televiziune, Radu Anton Roman. În cartea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) găsim reţeta celei mai bune prăjituri care se face în Capitală şi despre care autorul nota: ”Prăjitură de avocaţi şi doctori ajunşi pe scena mare a Capitalei, dar cu neamurile şi copilăria rămase pe la Câmpulung şi la Calafat, plăcinta cu brânză de vaci dâmboviţeană are fragezimi sincere şi simple, de fruct răscopt, dar şi o finete de sculptură postmodernă, cu argumente difuze, abia sugerate”.

Ingrediente

Aluat:
1,5 pachete unt (300 g)
250 g smântână
1 praf sare
1 cană mare de făină, cam cât primeşte plămădeala
ca să iasă un aluat potrivit de moale

Umplutura:

500 g brânză de vaci
200 g stafide
3 plicuri zahăr vanilat
1 pahar zahăr tos
3 ouă
1 lingură de făină
un pic de scorţişoară, un strop de rom

Copt:
1 nucă de unt
1 pahar pesmet
3 linguri zahăr pudră (pentru glazură)

Mod preparare
Aluat:

•    Se amestecă unt, smântână, faină şi sare şi se pune coca la frigider 1 noapte ca să iasă fragedă; cu 1 oră înainte de copt se scoate
 
Umplutura:
•    Brânza se freacă cu ouă, zahăr, făină, scorţişoară, rom
•    Se adaugă stafidele şi se amestecă
 
Copt:
•    Se împarte aluatul în 2 şi se întind foi cât o tavă de cuptor
•    Se unge tava cu unt apoi se presară cu 2-3 linguri de pesmet
•    Se aşază 1 foaie, marcând bine colţurile şi înţepând-o cu furculiţa si se dă la cuptor 1 sfert de oră
•    Se scoate tava - foaia are o frumoasă culoare aurie - şi se presară restul de pesmet
•    Se aşterne umplutura, se acoperă cu a doua foaie şi se pune în cuptor, la foc potrivit, o jumătate de oră
•    Se ofera presărată cu zahăr pudră.

Cea mai importantă lucrare a gastronomiei

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 

Vă recomandăm şi:

Cum faci mămăliga perfectă. Secretul celui mai popular aliment, cât o fierbi şi ce pui în ea ca să iasă delicioasă

Mâncare de gutui cu carne, o reţetă delicioasă de toamnă

Viaţa grea a ţăranului din Bărăganul interbelic: mânca mămăligă, spăla rufe la râu şi era măcinat de tuberculoză

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite