Cum şi cât mâncăm de Crăciun. Ce greşeli alimentare să nu faci ca să eviţi indigestiile. De ce e bine să bei multă apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mesele îmbleşugate ne dau bătăi de cap FOTO Adevărul
Mesele îmbleşugate ne dau bătăi de cap FOTO Adevărul

Specialiştii în gastroenterologie ne sfătuiesc să fim cumpătaţi de sărbători, dacă nu vrem să ajungem la medic. Mâncărurile grase, pline de proteine animale, calorii şi îndelung pregătite termic sunt adevărate „bombe” pentru sistemul digestiv.

Ca să nu cădem în capcana bunătăţilor, medicii spun că trebuie să mâncăm puţin, să facem pauze şi să bem apă, limitând în acest fel apetitul crescut.

Excesele alimentare nu lipsesc,din păcate, niciodată de sărbători. Specialiştii ne recomandăm să fim prudenţi, să ne păstrăm echilibrul, chiar dacă pe mese cozonacii, toba, cârnaţii, sarmalele sau friptura de porc sunt irezistibile.

Aalimentele cu grăsimi, proteine animale, calorii, care sunt îndelung prelucrate termic, fac rău chiar şi unui om sănătos.  Dacă la acestea se mai adaugă şi consumul de alcool şi lipsa de mişcare, aceste obiceiuri ne strică buna-dispoziţie de sărbători.

”Greşelile alimentare cele mai frecvente ţin de cantitatea şi calitatea produselor consumate în această perioadă, care contribuie la apariţia complicaţiilor digestive nedorite: greaţă, senzaţie de greutate în stomac, balonare şi uneori chiar vomă şi diaree. Suprasolicitarea tubului digestiv poate provoca de la o banală indigestie sau gastrită până la pancreatită acută. De aceea, consumul de alimente trebuie să fie controlat. Tentaţia de a ne răsfăţa cu delicii culinare este foarte mare, însă orice persoană care vrea să se bucure de sănătate ar trebui să aibă o alimentaţie temperată de sărbători”, spune dr. Alexandrina Constantinescu, medic primar gastroenterolog.

Deşi urmările mâncatului în exces în această perioadă sunt cunoscute de majoritatea oamenilor, este surprinzător cum an de an numărul persoanelor care au nevoie de consult de specialitate este, în continuare, la fel de ridicat.

Iată ce sfaturi ne dă dr. Alexandrina Constantinescu pentru o alimentaţie sănătoasă de sărbători.

Cinci sfaturi ca să eviţi complicaţiile:

1. Între felurile de mâncare trebuie să existe pauze, în aşa fel încât stomacul să poată digera felul anterior.

2.Sarmalele grase, caltaboşul, crusta curcanului, ciorba plină de grăsimi, friptura trebuie să fie consumate în cantităţi cât mai mici şi întotdeauna cu legume din abundenţă, salată de crudităţi sau salată de varză.

3.Deserturile tradiţionale (cozonacul, checul, prăjiturile) trebuie făcute în casă, cu un aport cât mai mic de grăsime precum margarină şi zahăr rafinat.

4. Hidratarea corectă ajută digestia şi limitează apetitul crescut, aşa că aportul de apă este important.

5.Pentru ca digestia să fie cât mai uşoară, putem să profităm de luminile spectaculoase şi de târgurile de Crăciun, şi să facem o plimbare de cel puţin o oră alături de familie.

Vă recomandăm şi:

De ce sunt stafidele cele mai sănătoase fructe. Câte grame putem mânca zilnic şi ce minuni fac în anemie

Planta care vindecă toate bolile. Mâna Maicii Domnului, floarea binecuvântată care ţine inima în formă şi închide rănile

Efectele miraculoase ale porumbului fiert: topeşte grăsimea rapid şi ţine inima în formă. Ce vitamine importante conţine

La ce e bun bicarbonatul de sodiu. Minunile pe care le face banalul praf din bucătărie, un leac excelent pentru înţepături

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite