La ce e bun bicarbonatul de sodiu. Minunile pe care le face banalul praf din bucătărie, un leac excelent pentru înţepături

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Folosit ca agent de afânare pentru prăjituri, bicarbonatul face minuni în situaţii neaşteptate FOTO Adevărul
Folosit ca agent de afânare pentru prăjituri, bicarbonatul face minuni în situaţii neaşteptate FOTO Adevărul

Ieftin şi nelipsit din bucătăria oricărei gospodine, banalul bicarbonat de sodiu este unul dintre remediile eficiente în cele mai neaşteptate situaţii. În afara faptului că este folosită pe post de praf de copt în preparatele culinare, pulberea ne vine în ajutor în cele mai neaşteptate situaţii.

“Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la încălzire (peste 65 °C) se descompune în carbonat de sodiu, dioxid de carbon şi apă. Datorită acestei proprietăţi se foloseşte ca praf de copt şi la fabricarea extinctoarelor cu dioxid de carbon. Atunci când este amestecat cu acid, bicarbonatul de sodiu reacţionează, creând bule şi emanând gaz de dioxid de carbon”, explică specialiştii.

Medicii spun că există nenumărate ocazii în care ar trebui să-l folosim, de la suferinţe digestive, înţepături de insecte, pe post de deodorant, pentru curăţarea părului, dar şi atunci când ne trezim cu arsuri solare.

9 întrebuinţări uimitoare

1. Scapi de indigestie şi durere în caz de ulcer. Majoritatea medicamentelor antiacide din farmacii conţin o anumită formă de bicarbonat. “Bicarbonatul de sodiu acţionează prin intermediul neutralizării imediate a acidului stomacal, ajutând la calmarea acidităţii stomacale, a indigestiei şi inclusiv a durerii în caz de ulcer. Această proprietate se bazează pe faptul că bicarbonatul de sodiu este un alcalin, deci principiile sale antiacide ajută la îndepărtarea arsurilor de stomac. De asemenea, bicarbonatul de sodiu mai poate elimina senzaţia de balonare şi flatulenţa”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.

2. Remediu pentru arsurile solare. Adăugaţi o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu într-o cadă cu apă călduţă, apoi intraţi în cadă şi rămâneţi 10-15 minute. Când ieşiţi din apă, nu vă ştergeţi pielea cu prosopul, lăsaţi-o să se usuce în mod natural, pentru ca bicarbonatul de sodiu să acţioneze asupra pielii ca un balsam calmant. Puteţi de asemenea să adăugaţi un amestec de bicarbonat de sodiu şi apă rece pe comprese şi să le aplicaţi direct pe zona de piele arsă de soare.

3. Înlătură aşchiile. Adăugaţi o lingură de bicarbonat de sodiu într-un pahar mic cu apă, apoi ungeţi zona afectată de două ori pe zi. Aşchia va ieşi cu uşurinţă din piele după 2-3 zile în care aţi utilizat acest tratament.

4. Deodorant. Pune 3 linguri de bicarbonat într-un vas şi adaugă 3-5 picături din uleiul esenţial pe care îl preferi, amestecă-le şi deodorantul este gata. Aplică-l cu buretele de la pudra de faţă sau cu o pensula, la subraţ, şi va neutraliza mirosul neplăcut.

6. Şampon. Pune bicarbonat de sodiu în şamponul preferat şi vei obţine un şampon purificator uimitor, care îţi va curăţa părul de resturile pe care produsele de styling le lasă în urma lor. După ce îl vei clăti cu atenţie, vei observa că părul tău va deveni foarte curat şi mai uşor de aranjat. Este bine să-ţi speli părul cu acest şampon cu bicarbonat de sodiu o dată sau de două ori pe lună. Pentru un rezultat similar te poţi spăla doar cu bicarbonat şi apă.

7. Dantură mai albă. Poţi să pui bicarbonat pe periuţa de dinţi şi să te speli ca de obicei sau poţi pune pasta ta preferată de dinţi pe periuţă, presară puţin bicarbonat de sodiu deasupra şi spală-te pe dinţi cu acest amestec. Acest amestec se poate folosi 2-3 zile pentru a-ţi albi dinţii, apoi revin-o la ritualul obişnuit.

8. Spală fructele şi legumele. Una dintre cele mai cunoscute utilizări ale bicarbonatului de sodiu este de a spăla fructele şi legumele cu el. Este natural, uşor şi eficient.

9. Flori proaspete. Adaugă o linguriţă de bicarbonat în vaza cu flori şi acestea vor rămâne proaspete mai mult timp.

10. Analgezic. Dacă ai o erupţie cutanată pe piele, o muşcătură de insectă sau o înţepătură de albină, freacă locul cu bicarbonat de sodiu şi îţi va trece.

Vă recomandăm şi:

Când este interzisă băutura care „arde“ grăsimile. Dezavantajele ceaiului verde: de ce ne poate face rău

Cele mai puternice „sucuri-detergent“, perfecte pentru curăţarea grăsimilor şi întărirea sistemului imunitar

Top 5 cele mai benefice sucuri de legume. Care este combinaţia-elixir capabilă să energizeze organismul în 15 minute

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite