Cum faci cea mai gustoasă plăcintă creaţă cu brânză. Secretul aperitivului delicios, după reţeta lui Radu Anton Roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plăcinta creaţă se prepară rapid FOTO bucataras.ro
Plăcinta creaţă se prepară rapid FOTO bucataras.ro

Bună în orice zi de sărbătoare, plăcinta creaţă este un preparat ieftin, uşor şi foarte sănătos. Tradiţionalul aperitiv se prepară rapid, mai ales dacă sunt respectaţii paşii din reţeta lui Radu Anton Romna, maestrul bucătăriei româneşti.



Autorul celei mai importante lucrări a gastronomiei o numeşte în cartea sa ““Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia),  ” plăcintă ciobănească îndesată, care multă băutură cere”: Pe malul Ialomiţei, aproape de Dunăre, se face o plăcintă ciobănească îndesată, care multă băutură cere. Pentru cine cunoaşte Ialomiţa, pe malul Borcei, între Făcăieni şi Borduşani, există câteva vii întinse, cu un strugure alb-ruginiu. Vinul lor roşcat e ciudat: ai zice că-i căpşunică, dar parcă totuşi are ceva nobil. Dacă-l laşi însă să se răsfeţe şi-l aşezi la masa domnească, odată-şi pune fustele-n cap, de i se vede buturuga. Nu cunosc însă ceva mai potrivit la plăcinta creaţă!

Ingrediente
Aluat:

1 kg făină
4 linguri de untură
1 lingură pentru uns tava

Umplutura:
500 g brânză telemea
10 ouă

Glazura:
1 ceaşcă de lapte bătut
1 ou

Mod preparare
•    Din apă şi făină se face un aluat care se poate întinde foi
•    Se împarte aluatul în 4 bulgari şi se întind 4 foicele (logic!)
•    În mijlocul fiecarei foicele se pune o lingură de untură
•    Se împătureşte fiecare foicică ca o scrisorică şi se întinde iar, cât tava
•    Brânza se rade şi se freacă bine cu ouă
•    Umplutura se împarte şi se întinde pe cele patru foi
•    Fiecare foaie se împătureşte şi încreţeşte
•    Se unge tava, se potrivesc plăcintele
•    Laptele prins şi oul se bat şi se toarnă peste plăcinte
•    Se lasă în cuptor sau sub ţest, să se rumenească.

Gazetarul, pasionat de gastronomie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă recomandăm şi:

Secretele borşului cu peşte din Dunăre: în cât timp e gata delicioasa mâncare

Deliciu culinar de la bunica. Secretul celor mai bune pârjoale moldoveneşti: ce pui în compoziţie şi cât se prăjesc

Cum faci mămăliga perfectă. Secretul celui mai popular aliment, cât o fierbi şi ce pui în ea ca să iasă delicioasă

Călăraşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite