Cum faci cea mai gustoasă carne în untură. Reţeta perfectă, de ce nu se pune ulei la prăjit şi cât se păstrează în cămară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea în untură, un deliciu FOTO savoriurbane.com
Carnea în untură, un deliciu FOTO savoriurbane.com

Francezii îi spun confit (iar la dulceaţă ... confiture!) şi o consideră una din cele mai rafinate fripturi. Numai că ei îngroapă în untură spre frăgezire mai mult gâscă şi raţă, şi mai puţin porcul. Bunicile noastre umpleau cândva cămara cu oale de carne de porc în „unsoare“ şi tare bună mai era, nota regretatul gastronom Radu Anton Roman.

Reţeta deliciosului preparat o regăsim în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

-carne de porc, dezosată

-cârnaţi de porc 

-untură

Mod de preparare:

Se încinge destulă untură într-o cratiţă – circa 2 cm. Carnea se taie felii de aprox. 3 cm grosime, se pune la prăjit (nesărată) pe fiecare parte, până se rumeneşte (dacă nu rămâne moale şi mustoasă n-am făcut nimic). La fel se face cu cârnaţii. Se scot carnea şi cârnaţii, se aşază straturi într-o oală smălţuită.  Se toarnă încet grăsimea – ca să curgă numai ce-i limpede, iar firimiturile să rămână pe fundul cratiţei – până se acoperă carnea cu 2-3 cm de lichid (ca să nu se întărească, unii încing puţin ulei şi îl amestecă cu untura – dar nu-i bine, că uleiul râncezeşte repede). Se mai pune oala pe plită, la foc mic, şi se lasă să bolborosească 10 minute. Se leagă gura oalei şi se pune la păstrare. La 4-6 săptămâni, se mai încinge o dată oala, să nu râncezească.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite