Condimentul cu puteri miraculoase. Cimbrul, planta care învinge astmul, tusea şi chiar melancolia
0Folosit în medicina populară ca leac pentru melancolie, epilepsie şi migrene, cimbrul este şi un remediu imbatabil în tratarea astmului, sinuzitei şi bronşitelor.
Cimbrul este indicat în astm, guturai, dureri de cap, sinuzită, bronşită. Este bogat în potasiu(ajută la controlul tensiunii arteriale), magneziu(menţine inima sănătoasă) şi vitaminele A(esenţială pentru vedere), C (ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor) şi E(menţine sănătatea pielii). În compoziţia sa se regăsesc şi alte substanţe active care reduc efectele negative ale radicalilor liberi, protejează creierul şi previn îmbătrânirea pielii,
Folosit pentru purificarea încăperilor
Pe lângă puterile sale aromatice senzaţionale, de peste 2.000 de ani condimentează mâncărurile, cimbrul era utilizat în Grecia pentru înmiresmarea băilor şi se ardea în temple, cu credinţa că este o sursă de vigoare şi curaj. În timp ce romanii foloseau cimbrul pentru purificarea încăperilor, în Europa Evului Mediu, acesta se punea sub perne pentru înlăturarea coşmarurilor. Domniţele obişnuiau să îl ofere cavalerilor pentru a le inspira curaj si vitejie.
Datorită proprietăţilor sale, cimbrul este folosit pentru tratarea mai multor afectiuni, precum durerile de cap, colicile, tusea şi deranjamentele gastrice. Această plantă poate fi folosită şi pentru tratarea afectiunilor tractului urinar si chiar a tuberculozei. Când este consumat sub forma de ceai, cimbrul poate combate răceala.
“Pe lângă faptul că are calităţi antiseptice, cimbrul este un excelent decongestionant nazal şi bronho-pulmonar. Cimbrul este în egală măsură anti-tusiv, ideal în caz de tuse seacă. Pentru a respira mai bine, poţi folosi sub formă de inhalare ulei esenţial de cimbru. Pentru a profita din plin de beneficiile cimbrului, foloseşte-l sub formă de infuzie”, explică Daniela Stan, medic de familie.
Cimbrul uscat conţine un nivel ridicat de vitamine şi minerale. Specialiştii spun că doar 100 de grame de cimbru uscat furnizează (% din doza zilnică admisă): 120% – fibră dietetic, 25% – niacin, 130% – vitamina B-6 (piridoxină), 83% – vitamina C, 177% – vitamina A, 474% – fier, 210% – calciu, 94% – magneziu, 265% – mangan.
Cimbrul se adaugă în supe, sosuri şi salate, atât proaspăt, cât şi uscat, pentru că are are o mulţime de beneficii. Cimbrul, una dintre plantele aromatice care condimentează preparatele culinare, este bun pentru starea generală de sănătate.
Iată 5 beneficii pentru care este bine să consumăm cimbru:
1. Ajută la o bună digestie, reducând balonarea şi disconfortul. În cazul crampelor abdominale sau menstruale, se beau două ceşti de ceai de cimbru pe zi. Remediile naturale pe bază de cimbru au acţiune antiinflamatoare, antibacteriană şi antivirală.
2.Ceaiul luptă împotriva gripei. Infuzia se prepară din 2 linguriţe de plantă uscată şi mărunţită la 250 ml apă fierbinte. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară şi se consumă. Ceaiul are efect expectorant şi ajută la descongestionarea căilor nazale şi la eliminarea mucusului. Poţi să bei o cană la 2 ore.
3. Scade colesterolul rău. Totodată, ajută şi la creşterea colesterolului bun, întrucât frunzele au proprietăţi antioxidante şi sunt bogate în fibre.
4. Acţionează benefic asupra ficatului şi rinichilor, datorită proprietăţilor antiseptice.
5.Creşte imunitatea şi este energizant, în acelaşi timp. Fitoterapeuţii recomandă infuzia de cimbru pentru a învinge oboseala şi surmenajul.
Vă recomandăm şi: