De ce se spune că urzica „schimbă” sângele şi te scapă de anemie. 10 motive pentru care să profiţi de beneficiile primei plante din luna martie
0Se spune că „urzica schimbă sângele“ şi că după o iarnă grea în care organismul nu a primit chiar toate substanţele nutritive de care avea nevoie, o cură ţinută primăvara poate face minuni. Tot în popor circulă vorba că cine mânâncă urzici în luna martie va fi ferit de rele tot anul.
Bogată în vitamine şi minerale urzica conţine vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina B2 dar şi fier, magneziu, calciu, siliciu, clorofilă, etc. urzica poate fi aşadar folosită în scop terapeutic sau în prepararea unor feluri de mâncare.
Nu este deloc ”amabilă” cu pielea noastră, însă efectele benefice deosebite pe care le are asupra organismului anulează orice neplăcere exterioară. O cură cu urzici în anotimpul verde te revitalizează şi îţi aduce o porţie de sănătate curată.
“ Anemia este una din principalele afecţiuni pe care urzica o previne şi o tratează. Datorită conţinutului bogat în fier (dacă faceţi un ceai mai concentrat veţi putea observa deasupra un lichid foarte lucios care reprezintă acumularea de fier din plantă), aceasta tratează cu succes anemia. Se recomandă o cură cu ceai de urzică vreme de o lună de zile. Urzica are proprietăţi antianemice, remineralizante, hemostatice şi echilibrează sistemul de apărare al organismului, sistemul imunitar şi luptă împotriva anemiei”, spune dr. Cătălin Luca.
Iată ce minuni mai face prima plantă din luna martie:
1. Vitaminizează, remineralizează şi echilibrează sistemul de apărare al organismului.
2. Acţionează bactericid, limitând sau înlăturând multiplicarea bacteriilor. Are efect benefic în bronşite şi astm. Fluidifică secreţiile bronhice şi favorizează eliminarea lor prin expectoraţie. De asemenea, combate tusea.
3. Ajută de detoxifierea organismului de substanţe chimice şi metale grele.
4. Stimulează metabolismul şi secreţia bilei, cea pancreatică, gastrică şi intestinală. Urzicile sunt benefice în combaterea problemelor digestive, precum diareea, dizenteria şi stările inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv. Acţionează împotriva viermilor intestinali.
5. Conţine antihistaminice naturale care sunt eficace pentru diferite alergii. Urzica decongestionează căile respiratorii, uşurează respiraţia, reduce mâncărimile şi secreţiile şi reduce inflamarea mucoaselor. În tratarea acestor alergii se poate folosi pulberea de urzica. Se administrează de patru ori pe zi, câte o linguriţă, timp de 2-3 săptămâni.
6. Activează procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor şi trombocitelor; fluidifică sângele.
7. Scade glucoza în sânge.
8. Urzica uscată (administrată sub formă de ceai sau pulbere) ajută la subţierea sângelui, scăzând astfel tensiunea şi mărind fluxul sangvin. De asemenea, urzica poate fi folosita contra tromboflebitei şi a trombozelor.
9. Activează regenerarea ţesuturilor şi cicatrizează rănile.
10. Cu o influenţă pozitivă asupra pancreasului, ceaiul de urzici scade nivelul glicemiei. El vindecă bolile şi inflamaţiile căilor urinare, precum şi retenţia urinară patologica.
Vă recomandăm şi:
Şapte din zece români cred că stilul de viaţă sănătos înseamnă consumul de fructe şi legume