Cele mai bune legume gătite. De ce sunt roşiile mai sănătoase dacă le fierbem, ce antioxidant minune se activează la abur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roşiile gătite îşi cresc valoarea nutriţională FOTO Shutterstock
Roşiile gătite îşi cresc valoarea nutriţională FOTO Shutterstock

Chiar dacă e bine să consumăm cât mai multe legume şi fructe crude, unele dintre acestea sunt mai sănătoase când sunt gătite. Şi asta pentru că valorile nutriţionale cresc odată ce sunt preparate la cald.


Pentru a beneficia de proprietăţile lor, legumele trebuie să prepate cât mai sănătos: fierte, gătite la cuptor sau la grătar. Specialiştii spun că structura celulară a acestor alimente se descompune, iar nutrienţii sunt absorbiţi mai uşor în organism. Prima pe lista celor mai benefice legume gătite se află populara roşie.
 

“Cea mai fololsită legumă îşi măreşte cantitatea de licopen cu 35% dacă este gătită. Acest antioxidant, care le oferă tomatelor culoarea roşie, contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cel de prostată, de pancreas, de sân şi de plămâni. Licopenul are un rol important şi în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare.
Licopenul este un pigment vegetal din familia carotenoidelor, care oferă culoarea legume, dar care are şi caracteristici excepţionale - principala fiind aceea că este un antioxidant puternic”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie.

Creşte absorbţia licopenului

Spre deosebire de alte fructe şi legume al căror conţinut nutritiv se reduce atunci când sunt tratate termic, distrugerea cantităţii de vitamina C, în cazul roşiilor, în urma acestui proces, se păstrează proprietăţile lor antioxidante şi are loc cresterea concentraţiei de licopen. Mai mult, studiile au confirmat ca organismul absoarbe mult mai bine licopenul din tomatele tratate termic.

Roşiile proaspete oferă o cantitate de 4 ori mai mică de licopen. Există şi alte fructe şi legume care conţin licopen (pepenele verde, de exemplu), dar mult mai puţin decât roşiile. De fapt, peste 80% din licopenul din dieta unei persoane provine din consumul de tomate şi alte produse derivate din acestea, iar combinaţia dintre ele şi uleiul de măsline creşte puterea de absorbţie a licopenului.

Ciupercile, mai sigure preparate
 
Şi ciupercile fac parte din categoria alimentelor care sunt mai sănătoase şi mai sigure atunci când sunt gătite. Acestea se digeră greu dacă sunt consumate crude şi pot cauza probleme de sănătate. În momentul în care sunt consumate gătite, nutrienţii ajung în organism fără toxinele pe care le pot conţin.

Betacaroten din belşug

Morcovii sunt foarte benefici organismului. Cei cruzi sunt bogaţi în nutrienţi, însă proprietăţile se amplifică în momentul gătirii lor. Morcovii conţin cu 30% mai mult betacaroten, un antioxidant care contribuie la sănătatea ochilor, luptă împotriva celulelor canceroase şi protejează inima de afecţiunile cardiovasculare.

Vă recomandăm şi:

Planta minune care ne scapă de otrăvurile zilnice. Brusturele, cel mai eficient remediu pentru detoxifiere

Planta care ne scuteşte de cardiolog. Cum se poate transforma păducelul din aliat fidel în duşman feroce al inimii bolnave

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite