Cea mai ieftină mâncare. Cum faci cel mai gustos praz cu măsline. Paşii gătirii
0O mâncare ieftină, gustoasă şi uşor de preparat este prazul cu măsline. Reţeta delicioasă o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman.
Ingrediente:
3 tulpini groase de praz
1 pahar untdelemn
3 roşii
1 ceapă
3-4 căţei de usturoi
1 legătură mărar
100 g măsline negre
sare, piper, boia (după gusturi)
1 lingură zeamă de lămâie (că merge cu măsline) sau 1 păhărel de vin alb
Mod de preparare:
Ceapa, roşiile şi usturoiul se toacă mărunt. Ceapa se rumeneşte în ulei, la foc mic. Când e aurie se adaugă roşiile, usturoiul, paprică, piper. Se taie prazul îmbucături. După 5 minute de clocote modeste se pune la rumenit şi prazul, se stinge cu o ceaşcă de apă, se lasă să molcomească o juma’ de ceas. Se scot sâmburii (deşi nu e neapărat nevoie) din măsline.
Dacă a trecut jumătate de oră, se pun şi măslinele la fiert, 5-10 minute, să se „cunoască“ cu mâncarea, împreună cu zeama de lămâie (sau păhăruţul de vin). Se toacă mărarul. Când e gata, se potriveşte de sare şi se presară mărar.
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).