Cum faci delicioasa plăcintă cu ceapă. Cât se ţine la cuptor ca să nu se usuce
0
Un aperitiv gustos care se prepară rapid este plăcinta cu ceapă. Reţeta gustării delicioase o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Ingrediente:
Aluat:
500 g făină
0,500 litri apă caldă
sare
1 pahar untdelemn – plus 4 linguri pentru stropit şi uns
În moviliţa de făină se face o scobitură în care se toarnă, puţin câte puţin apa, uleiul, sarea. Se frământă bine şi se bate cu maiul zece minute. Se întinde pe o planşetă presarată cu făină, se presară la rându-i cu făină.
Umplutură:
2 cepe
200 g ciuperci (dacă e post)
sare, piper
200 g ficăţei pui (dacă e de dulce)
1 legătură mărar
Mod de preparare:
Se căleşte ceapa. Când s-a înmuiat se adaugă ciupercile sau ficatul (merg şi împreună, dar micşoraţi puţin cantităţile). Se toacă mărarul. Se sărează-piperează şi se amestecă cu mărar.
Se unge o tavă cu ulei. Se aşterne o foaie de aluat, apoi umplutură, iar foaie, iar umplutură etc. Ultimul strat e de aluat, care se unge bine cu ulei. Se pune în cuptor încins, 15-20 de minute, la foc mic, pentru a nu se usca.
Gazetarul îndrăgostit de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă recomandăm să citiţi şi:
„Der Spiegel”: Neo-naziştii ruşi care participă la „denazificarea” Ucrainei