Beneficiile neştiute ale castraveţilor. Ce conţine şi cum trebuie consumată leguma care reglează tensiunea arterială
0
Săraci în calorii şi plini de apă, castraveţii pot face cu succes parte din orice dietă de slăbire. Folosiţi ca alternativă la alimente mai calorice (în salate, sandvişuri şi garnituri), castaveţii aduc un plus de prospeţime, textură şi hidratare.
Conţinutul mare de apă(95%) şi fibrele îi transformă într-un aliat de nădejde împotriva glicemiei ridicate: o porţie de 100 g are mai puţin de 4 g de carbohidraţi (deci te pot sătura fără să îţi ridice nivelul zahărului în sânge). Orice diabetic care are poftă de ceva dulce poate ronţăi, în schimb, câteva bastonaşe sau felii de castraveţi, pentru a avea grijă de nivelul propriu de insulină şi a consuma un aliment al cărui indice glicemic este de doar 15.
100 g de castraveti nedecojiţi conţin doar 15 kcal, doar 4 g de carbohidrati, 0 grăsimi şi colesterol. Pulpa şi coaja castraveţilor reprezintă surse excelente de vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E, acid cafeic, acid folic, enzime care îmbunătăţesc digestia, la care se adaugă un conţinut ridicat de săruri minerale (calciu, potasiu, magneziu, zinc, siliciu şi fier).
Medicii ne sfătuiesc să consumăm castraveţi cu tot cu coajă, deoarece în stratul exterior al legumei sunt concentraţii importante de vitamine, minerale şi fibre alimentare. Castraveţii sunt recunoscuţi pentru proprietăţile antioxidante, care contribuie atât la menţinerea frumuseţii pielii, cât şi la prevenirea efectelor nocive ale radicalilor liberi.
“Castravetele este o sursă excelentă de apă. Peste 90% din conţinutul unui castravete reprezintă apa, ceea ce înseamnă că această legumă contribuie la hidratarea şi detoxifierea organismului.
Pot fi consumaţi fără nicio problemă şi în curele de slăbire, deoarece un castravete de mărime medie are doar 39 de calorii. Şi persoanele care suferă de tensiune arterială pot consuma cu încredere castraveţi. De altfel, este printre puţinele legume care nu au contraindicaţii majore. Datorită magneziului, potasiului şi fibrelor alimentare, castraveţii contribuie eficient la reglarea tensiunii arteriale şi la prevenirea bolilor cardiovasculare”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.
La ce ajută
Leac împotriva greţurilor. Sunt indicaţi gravidelor, deoarece sunt un leac împotriva greţurilor matinale, specifice lunilor de sarcină. De fiecare dată când senzaţia de greaţă apare, este recomandat consumul câtorva felii de castravete proaspăt cu tot cu coajă.
Menţin sănătatea articulaţiilor. Efortul fizic care suprasolicită muşchii poate duce la apariţia crampelor şi a altor simptome asociate, însa graţie potasiului, castravetele reduce senzaţiile de durere şi amelioreaza contracturile musculare. De asemenea, este recomandat şi pentru menţinerea sănătăţii articulaţiilor şi a oaselor, calciul şi magneziul asigurând mineralizarea ţesutului.
Echilibrează nivelul glicemiei. Consumaţi în stare proaspătă, sub formă de suc sau ca atare, castraveţii pot preveni diabetul, deoarece stimulează productia de insulină şi echilibrează nivelul glicemiei. Castraveţii, atenţioneaază specialiştii, nu au efect curativ în caz de diabet, decât dacă este vorba despre o formă uşoară a acestei afecţiuni.
Previn indigestia. Dacă urmează să vă delectaţi cu un festin culinar care cuprinde alimente bogate în grăsimi saturate şi proteine, este recomandat să aveţi pe masă şi o salată de castraveţi sau un bol cu castraveţi feliaţi. Aceştia previn indigestia şi alte probleme digestive care ar putea apărea ca urmare a excesului culinar.
Ameliorează ulcerul gastric. Castraveţii au o acţiune alcalină, datorită substanţelor minerale şi neutralizează aciditatea gastrică, ceea ce înseamnă că ameliorează ulcerul gastric.
Vă mai recomandăm şi: