Aprovizionarea de Paşte. Producătorii anunţă scumpiri: cât vom plăti pentru un kilogram de carne de miel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii vor plăti mai mult pentru carnea de miel în acest an FOTO industriacarnii.ro
Românii vor plăti mai mult pentru carnea de miel în acest an FOTO industriacarnii.ro

În aprilie, milioane de români vor face pregătiri pentru sărbătorile pascale. Producătorii de carne de porc au avertizat însă că trebuie să ne aşteptăm la scumpiri înaintea Paştelui. Nici carnea de miel nu va fi ieftină: de la 20 la 30 de lei/kg, preţ de achiziţie în super şi hipermarket.

Dr. Mary Pană, preşedinte Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP) din România, arată cum stăm la capitolul aprovizionare şi la ce trebuie să se aştepte consumatorii: Da, vor creşte preţurile la carne de porc, dar trebuie făcută o precizare: preţul la raft va creşte, respectiv cel plătit de consumator.

Nu şi pretul la poarta fermei, care se menţine scăzut- 5,5-5,6 lei/kg, faţă de 6-6,3 lei/kg înainte de Crăciun. În ceea ce priveşte carnea de miel, din luna februarie, mieii merg la export în ţările arabe cu 1,4-1,5 lei/kg în viu şi în Italia cu 1,5-1,6 lei/kg. Pentru sărbătorile Pascale ortodoxe, preţul se va menţine, pe piese variind de la 20 la 30 lei/kg- preţ de achiziţie cumpărător, în super şi hipermarket.

Creşteri de preţuri

Încă de luna trecută, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, a precizat că în preajma Paştelui este posibil ca preţul cărnii de porc să crească: Preţul cărnii de porc a ajuns la poarta fermei la 5,5- 6 lei în acest moment. Preţul este cu 20% sub cel de anul trecut. Este greu de prezis dacă se va modifica preţul cărnii în preajma sărbătorilor. Există o tendinţă de creştere cu 1-2 zile înainte de Paşte. În perioada postului scade consumul de carne, iar în săptămâna premergătoare Paştelui este posibilă modificarea preţului pe baza creşterii cererii”, a declarat Ladoşi.

În magazine, un kilogram de pulpă de porc ajunge la 19 lei pe kilogram. Preşedintele APCPR a mai afirmat că în prezent fermele autohtone nu asigură mai mult de 30% din cererea de carne de porc din România, faţă de 60% cât asigurau în 2017, înaintea de apariţia pestei porcine.

3,7 milioane de porci, sacrificaţi anul trecut

Ladoşi a mai spus că în 2020 au fost sacrificaţi 3,7 milioane de porci, în scădere cu 12% faţă de 2019, când 4,2 milioane de porci au ajuns la abatoare. 

În acest an, pentru carnea de porc şi de miel, românii vor scoate mai mulţi bani din buzunar din cauza scumpirile anunţate înaintea sărbătorilor pascale. Motivul: furajele pentru hrana animalelor au costat mai mult din cauza secetei de anul trecut, iar cererea de carne va creşte brusc după perioada postului. Doar carnea de pui ar putea rămâne la preţurile actuale.

Aproape 70% din carnea de porc pe care o consumăm este din import. Fermele româneşti asigură doar o mică parte din necesarul de consum, după ce au fost decimate de pesta porcină africană, în ultimii trei ani şi jumătate. Acum, preţul la poarta fermei se apropie de 5 lei pe kilogram, cel mai mic din ultimii ani. Totul, din cauza importurilor ieftine. Fermierii spun că vând în pierdere, iar singura soluţie pentru a rezista e să crească preţurile de sărbători. Pretul kilogramului de carne de porc urcă la 9-10 lei după abatorizare. Iar în unele magazine aproape se dublează.  În schimb, crescătorii de păsări şi comercianţii care vând carne de pui şi ouă dau asigurări că nu vor creşte preţurile.

Nouă din zece români cumpără carne cel puţin o dată pe săptămână, conform unui sondaj. Carnea de porc şi cea de pasăre rămân cele mai căutate. Anul trecut, un kilogram de miel era, în preajma sarbatorilor pascale în jur de 25 de lei. Seceta a crescut insa pretul furajelor, astfel că anul acesta obligatoriu va creste si pretul carnii.

Vă mai recomandăm şi:

Educaţia „gratuită“ din România a explodat în pandemie. Top trei costuri

 

Psihiatru, atac dur la Vlad Voiculescu: Ai pierdut un moment să taci (...) De un singur mort sunt sigur

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite