Alimentul cu zero colesterol care înlocuieşte carnea. Ce substanţe conţin ciupercile, un puternic antioxidant
0
Organismul uman valorifică 90% din calităţile ciupercilor, pe când din carne nu poate lua decât aproximativ 40%. Pe lângă faptul că sunt bogate în fibre, ciupercile se digeră uşor şi au puţine calorii - doar 20 de calorii la 100 de grame, nu conţin colesterol deloc.
Datorită unor aminoacizi din compoziţie, în special glutamatului, ciupercile seamănă la gust cu carnea. În salate, crude sau coapte, fierte sau semicălite, ciupercile sunt alimentul-minune care ajută la menţinerea sănătăţii. Conform specialiştilor, comparativ la 100 gr ciuperci, caloriile sunt 35, proteinele 5, lipidele 0,5, iar glucidele 2,5, în timp ce carnea de porc grasă la acelaşi gramaj conţine 340 calorii, 15 proteine, lipide 30, iar glucide deloc, iar carnea de pui 142 calorii, 21 proteine, 6 lipide şi glucide, din nou, deloc.
“Dieta cu ciuperci contribuie la întărirea imunităţii, combate oboseala, astenia şi previne bolile cardiovasculare şi cancerul. Toate aceste proprietăţi se datorează substanţelor active care se găsesc în ciuperci: complexul vitaminic B, vitaminele C, D şi E şi minerale (potasiu, calciu, fosfor, sodiu şi zinc)”, explică Daniela Stan, medic de familie.
Ciupercile sunt singurele alimente ne-animaliere care conţin vitamina D. Această vitamin este esenţială pentru sistemul osos, este prima vitamină care se dă unui nou-născut, vitamina care fixeaza calciul în oase ţi vitamina care se produce în corpul uman prin acţiunea razelor solare.
“Capabile să întărească funcţia imunitară şi mai ales să lupte contra cancerului, ciupercile sunt o sursă excelentă de antioxidanţi. Acestea conţin de asemenea şi polifenoli şi seleniu, care sunt comune în lumea vegetală, precum şi antioxidanţi”, spune medicul.
Un studiu a demonstrat că înlocuirea cărnii roşii cu ciuperci champinion poate ajuta la pierderii surplusului de greutate corporală. Fie că sunt ciuperci albe, champignon, ghebe, hribi sau pleurotus ori gălbiori, ciupercile sunt alimente care nu cad greu la stomac, se digeră foarte repede, înlătură senzaţia de foame.
Seleniul care se afla in ciuperci este un luptător natural cu tumorile cancerigene, dar şi un mineral care previne îmbolnăvirea inimii. Oferind saţietate şi această bogatie de minerale, ciupercile sunt un bun aliment recomandat în dietele de slăbire, dar şi pentru menţinerea imunităţii la nivelul de anti-îmbolnăvire. Zincul existent în ciuperci ajută la eliminarea stărilor depresive, iar potasiul reglează tensiunea arterială.
Vă mai recomandăm şi: