Motivul pentru care fermierii au decis anul acesta să livreze prunele din livezi direct în fabricile de conserve

0
0
Foto I. Bunilă
Foto I. Bunilă

Prunele din acest an sunt dulci, zemoase şi foarte gustoase iar recolta este bogată cum nu s-a mai văzut de mult. Cu toate acestea, puţini vor fi cei care vor gusta din prunele româneşti naturale şi netratate, din cauza samsarilor.

Fermierii spun că mai convenabil le este să vândă fructele direct către fabricile de procesare care plătesc mai mult decât achizitorii din pieţe.

La început de august, livezile de pruni din Buzău sunt încărcate de fructe sănătoase care au început deja să fie culese. Prunele din acest an sunt dulci, zemoase şi foarte gustoase, iar recolta este bogată cum nu s-a mai văzut de mult. 

Cu toate că recolta depăşeşte orice aşteptări, puţine prune româneşti vor ajunge în pieţe din cauza preţurilor mici oferite de achizitori. 

”Nu le vom scoate pe piaţă, din cauza preţurilor derizorii oferite de samsari, undeva la doi lei pe kilogram dar şi din cauza prunelor din import”, spune Adrian Burloi, proprietarul unei livezi din satul Cândeşti.

Samsarii oferă cel mult doi lei pe kilogramul de prune, sumă care nu acoperă cheltuielile cu producţia, spun fermierii. Astfel că majoritatea proprietarilor de livezi preferă să livreze fructele direct către fabricile de sucuri şi gemuri.

”Vom mânca un compot natural românesc, atât timp cât tu nu obţii un preţ cât de cât echitabil în care îţi poţi scoate costurile de producţie care sunt destul de mari, ţinând cont de preţurile foarte avansate de anul acesta”, spune Adrian Burloi, fermier.

buzauprune

Cei care vor totuşi să guste din prunele româneşti naturale şi netratate au însă în acest an o alternativă la dispoziţie. 

Ei pot vizita o fermă aflată la ieşire din Cândeşti, spre localitatea Sătuc. Clienţii merg în livadă şi pot mânca pe săturate fără să plătească, iar la final vor lăsa bani doar pentru fructele pe care le vor lua acasă.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău


Ultimele știri
Cele mai citite