Singura şcoală de olărit din regiunea Buzăului organizează tabere gratuite pentru copii din toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Aluniş Art Center
Sursa Aluniş Art Center

Şcoala de Olărit de la Colţi, judeţul Buzău, a lansat o invitaţie către toate ONG-urile şi asociaţiile care au ca beneficiari tineri şi copii aflaţi în situaţii vulnerabile să aplice pentru participare la tabere gratuite, începând cu 1 septembrie. Peste 200 de tineri şi copii au beneficiat deja de ateliere gratuite de modelaj şi terapie prin artă.

Şcoala de Olărit de la Colţi readuce la viaţă meşteşugul olăritului pe Valea Buzăului şi reînvie tradiţia ceramicii buzoiene cu scopul de a le fructifica în favoarea comunităţii locale şi a celor aflaţi în dificultate. 

Ruslan Cîrlan, un artist plastic basarabean stabilit de doi ani în comuna Colţi, este unul dintre meşterii şcolii de olărit. Din mâinile sale ies zilnic oale şi ulcele modelate cu multă imaginaţie şi evident cu ajutorul roţii olarului.  

Alături de artistul basarabean, în atelierul şcolii de olărit mai creează Mihaela Coman şi Mădălina Tache, localnice din comuna Colţi. Ele folosesc tehnici diferite în modelarea vaselor.

Din septembrie 2021, când a fost demarat proiectul Centrului de Artă Aluniş, peste 200 de tineri şi copii din familii sărmane sau din centre de plasament au beneficiat de ateliere gratuite de modelaj şi terapie prin artă. 

În luna iulie 2022, a fost finalizată şi deschisă oficial casa de oaspeţi a Şcolii de Olărit de la Colţi. 

Situată la jumătatea distanţei dintre Muzeul Chihlimbarului şi Aşezările Rupestre Aluniş, Casa Lila dispune de şase camere, două terase şi un atelier complet echipat de olărit şi creaţie artistică. 

buzau

Sursa Aluniş Art Center 

Este un spaţiu multifuncţional, gândit ca sursă de venit pentru comunitate fiind administrată de localnici şi serveşte drept model de bune practici pentru dezvoltarea turistică în zonă, reper cultural local şi un obiectiv atractiv pentru turişti cu impact durabil asupra dezvoltării economice şi culturale a comunităţii. 

buzau

Sursa Aluniş Art Center 

Casa de oaspeţi poate găzdui şi tabere de creaţie în cadrul cărora se îmbină modelajul în lut cu tradiţiile locale şi drumeţii în natură. 

Astfel ONG-urile, asociaţiile sau alte grupuri de iniţiativă, din judeţul Buzău, dar nu numai, care au drept beneficiari tineri şi copii aflaţi în situaţii de dificultate, sunt încurajate să solicite o astfel de tabără sau ateliere gratuite. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite