Fructe exotice produse pe dealurile din judeţul Buzău. Piersica plată de Berca, la mare căutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iacob Nedelcu vinde piersicile în magazine din Buzău şi judeţele vecine
Iacob Nedelcu vinde piersicile în magazine din Buzău şi judeţele vecine

Un soi exotic de piersici, dulci şi aromate, s-a adaptat pefect la clima şi solul din zona colinară a Buzăului. Vorbim despre piersicile plate, produse de un buzoian în livada pe care a plantat-o cu şase ani în urmă, după ce s-a întors cu familia din Spania. Fermierul are recoltă de piersici plate între iunie şi septembrie.

Soţii Monica şi Iacob Nedelcu au înfiinţat în comuna buzoiană Berca o livadă cu aproape o mie de piersici din soiul Paraguay, care au fructele plate şi sâmburii mici.  

”Sunt mai gustoase decât piersicile clasice, dulci, aromate, sâmburii sunt mai mici şi au forma turitită, de aici venind şi denumirea de piersică plată. În Spania se numesc Paraguayos”, spune Iacob Nedelcu, proprietarul livezii din Berca.

Livada înfiinţată cu puieţi aduşi din Spania a început să aibă rod încă din al doilea an de la înfiinţare. Toţi membrii familiei sunt angrenaţi în afacerea cu fructele exotice. Au învăţat tainele acestei culturi iar la recoltare ştiu că un fruct bun pentru comercializare trebuie să aibă un anumit standard.

”Suntem la a doua serie pe care o culegem. Nu sunt foarte coapte, însă aşa este cererea peste tot pe unde distribuim. Fructul trebuie să fie mai verde, pentru a avea timp să se coacă la raft”, declară Ciprian Ungureanu, ginerele soţilor Nedelcu.
buzau

Piersicile plate mai sunt numite piersici saturn sau piersica-gogoaşă 

Piersicile turtite sun tot mai cerute de marile magazine, spre bucuria cultivatorilor care, la începutul afacerii, mărturisesc ei, erau descurajaţi de cei din jur.

”După ce am început să ieşim cu fructele, cei care erau neîncrezători la început au cumpărat, au mâncat, după care au spus felicitări, bravo. Acum sunt sunată şi eu, şi soţul, copiii, pentru a ne spune că vor piersici”, spune Monica Nedelcu, producător de fructe.  

buzau

Foarte bine adaptate condiţiilor climatice de la noi din ţară, varietăţile de piersici turtite asigură atât producţii bune cât şi o vânzare rapidă pentru cei care investesc în aceste soiuri. În ferma de la Berca, au fost plantate cinci soiuri, cu perioade diferite de coacere.

”Pomii au fost aduşi de mine din Spania. La început am adus câteva soiuri, însă doar acestea cinci au mers foarte bine. Acum, fructele lor se comportă foarte bine şi putem declara că producem piersica plată de România, de Buzău sau de Berca”, spune Iacob Nedelcu.

Fructele culese de membrii familiei Nedelcu ajung în magazine din toată regiunea. Nimic nu se pierde, nici măcar piersicile refuzate la vânzare. ”Fructele bune merg la piaţă iar pe cele care ne rămân le conservăm, facem din ele dulceaţă, compot şi ţuică de Paraguayos”, spune Miruna Ungureanu, fiica soţilor Nedelcu.

buzau

Livada din Berca ocupă 6.000 de metri pătraţi însă proprietarul ei vrea să tripleze suprafaţa în următorii ani, după ce a constatat că piersicile plate au început să fie tot mai căutate.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Trupul fără suflare al unei femei, descoperit într-un BMW parcat pe o stradă lăturalnică. Avea trei copii 

Cine este medicul găsit mort într-un spital privat din Constanţa. Anchetatorii iau în calcul sinuciderea

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite