Cultivatorii îşi ies din pepeni. Sunt aduşi la sapă de lemn, tocmai de recolta bogată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii spun că nu au ce face cu atâţia pepeni
Producătorii spun că nu au ce face cu atâţia pepeni

Culturile de pepeni au fost anul acesta o pierdere de timp şi bani, se plâng fermierii. Chiar dacă ploile au făcut ca recoltele să fie mai bogate ca niciodată, preţul este unul de nimic. Cu doar 50 de bani se vinde un kilogram de lubeniţă, iar oamenii şi-au luat gândul de la profit.

Stănel Tulea este unul dintre cultivatorii de pepeni din comuna Vâlcelele, un fel de Dăbuleni al Buzăului şi Vrancei. Fermierul îşi expune marfa în centrul satului, transformat de vreo trei săptămâni în târg en-gros pentru pepenii gustoşi şi mari. 

Dacă despre calitatea mărfii are numai cuvinte de laudă, nu aceeaşi părere o are când vine vorba despre vânzarea ei.

   

La Vâlcelele, acum sunt peste 20 de remorci de tractor şi căruţe încărcate cu pepeni din diverse soiuri care îşi aşteaptă clienţii de pretutindeni. Din păcate, cumpărătorii se lasă aşteptaţi chiar şi cu zilele, chiar dacă preţul cerut de fermieri este extrem de mic. 

”Noi vindem şi cu 40 de bani, iar samsarul vinde la piaţă cu 1,5 sau 2 lei, depinde de locaţia în care vinde. Anul ăsta nu este niciun profit. La investiţii de 200, 300 de milioane lei pe hectar, nu e niciun profit. Am vândut patru tone din patru hectare”, declară Marian Bălaşu, producător de pepeni din Vâlcelele. 

buzaupepenivalcelele

Foto Iulian Bunilă 

Producţia este atât de mare, încât sunt nevoiţi să scadă preţul sub 50 de bani kilogramul, acum, când mai e mult din sezonul de recoltare.  ”Nu sunt bani pe piaţă, nu ştiu. Producţia este mare şi prin alte părţi, oferta e mare şi cererea e mică”, precizează Silică Vlad, producător de pepeni din Vâlcelele.

buzaupepenivalcelele

Foto Iulian Bunilă 

Numai în centrul comunei Vâlcelele sunt expuse peste 50 de tone de pepeni culeşi zilele trecute, iar pe câmp urmează să se coacă alte câteva sute de tone. Vor ajunge la gunoi, spun fermierii revoltaţi, dacă rămân cu ei şi în următoarele zile. 

   

”Am mai avea o săptămână de aşteptat şi cred că dacă nu avem unde să dăm marfa o să băgăm discul şi o să terminăm cultura de pepeni. Păcat de ei, ce pepeni avem! De pe trei de hectare avem undeva la 150 de tone pe care nu avem unde să le dăm”, sunt vorbele lui Irinel Cosma,  fermier din Vâlcelele. 

buzaupepenivalcelele

Foto Iulian Bunilă 

Fermierii buzoieni spun că se gândesc să renunţe la tradiţia cultivării pepenilor, dacă statul nu le va asigura pieţe de desfacere în reţelele de magazine, care, spun ei, sunt aprovizionate mai mult din importuri.  

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Trupul fără suflare al unei femei, descoperit într-un BMW parcat pe o stradă lăturalnică. Avea trei copii 

Cine este medicul găsit mort într-un spital privat din Constanţa. Anchetatorii iau în calcul sinuciderea

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite