Fermele cu restaurante proprii, asaltate de turiști. Mâncărurile sunt gătite lent, în cuptor cu lemne FOTO

0
Publicat:

Încălzirea vremii sporeşte pofta de ieşire în natură, iar restaurantele rustice din mijlocul unor ferme sunt alternativa perfectă în weekenduri. Un astfel de punct turistic găsim pe Valea Nișcovului, lângă Buzău.

Măgărușul Sadam este vedeta fermei FOTO Iulian Bunilă
Măgărușul Sadam este vedeta fermei FOTO Iulian Bunilă

Gospodăria le deschide porţile oaspeţilor, multe fiind familiile cu copii, dornice să viziteze exploataţia cu animale domestice. Clienţii au în acelaşi timp ocazia să-și astâmpere pofta de bunătăţi tradiționale.

Ferma din Haleș, localitate aflată pe ruta către Mănăstirea Ciolanu și Tabăra de Sculptură Măgura, la 30 de kilometri distanță de municipiul Buzău, atrage mulți turiști dornici de inedit, mai ales că măgărușul Sadam, atracția fermei, le poate umple timpul petrecut aici.

image

„Este foarte plăcut pentru că ai parte de aer curat și are copilul ce vedea. Mai ales pentru cei care nu au bunici la țară, nu au contact cu animalele, păsările, e ideal aici. Mâncăm, ne jucăm”, spune o turistă.

image

Copiii orășenilor ajung parcă într-o altă lume atunci când se plimbă pe lângă câinii ciobănești și rațele lăsate libere prin curte, ori pășesc printre țarcurile cu porci blănoși, capre și păsări domestice.

image

Odată ce treci pragul localului din satul Haleș, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare. Mâncărurile sunt gătite lent, într-un cuptor special, zidit de meșteri ai zonei.

„Poți aștepta și cinci ore, de exemplu, pentru un ciolan de porc gătit în vas de lut. Peștele, carnea, pâinea, totul e făcut în cuptorul cu lemne. Folosim gaz doar la mămăligă”, ne spune Răzvan Lavric.

image

Sunt însă gustări la fel de apetisante care le fac așteptarea mai ușoară clienților. Există soluții și pentru călătorii grăbiți, ne asigură proprietarul localului din mijlocul fermei.

Toate mâncărurile și băuturile sunt produse artizanal. Apa tonică din ace de brad, vândută la draft, este la mare căutare. La fel, berea artizanală naturală, nepasteurizată, produsă într-o făbricuță din Buzău, sau vinul natural de la Pietroasa, netratat chimic.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite