LIVE TEXT | Scandal în Sectorul 1. George Tuță anunță victoria, Clotilde Armand cere renumărarea voturilor și amenință cu plângeri penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clotilde Armand (USR), primar în funcție al Sectorului 1, cere renumărarea voturilor. Asta după ce George Tuță, candidatul PNL, a fost declarat învingător potrivit rezultatelor parțiale ale alegerilor locale 2024, publicate de Autoritatea Electorală Permanentă.

George Tuță a fost declarat primar al Sectorului 1 - Foto Romania TV
George Tuță a fost declarat primar al Sectorului 1 - Foto Romania TV

UPDATE: Poliţia Capitalei nu are nicio plângere depusă de primarul Clotilde Armand în legătură cu procesul electoral din Sectorul 1, a informat, marţi, purtătorul de cuvânt al DGPMB, Crina Eşanu. Detalii aici.

UPDATE: Clotilde Armand spune că îi face plîngere penală lui Toni greblă, șeful Autorității Electorale Permanente. Primarul sectorului 1 a anunțat că îi va face plângere penală președintelui AEP, Toni Greblă pentru modul defectuos de organizare al alegerilor locale și europarlamentare și instigare la fals. Detalii aici. 

UPDATE: Geoprge Tuță anunță diferența de voturi dintre el și Clotilde Armand. ”Avem toate procesele verbale pentru primarul de la Sectorul 1, sunt toate procesele verbale adunate din secțiile de vot de la reprezentanții noștri. Noi am făcut calculul, sunt 681 de voturi diferență, așa că vestea bună de azi, chiar dacă este marți, este că doamna Armand pleacă acasă”, a spus Tuță.

George Tuță a declarat marți că nimic nu ar trebui să se mai schimbe: „Cetățenii au votat, oamenii din secția de vot au numărat aceste voturi, nimic nu ar trebui să se mai schimbe. De asta și noi suntem atenți la fiecare etapă, la fiecare pas, să nu se întâmple vreo fraudă. De aceea, monitorizăm și stăm cât este nevoie pentru ca fiecare vot să conteze, așa cum a fost el exprimat, așa cum s-a întâmplat duminică”

Diferența dintre cei doi candidați este foarte mică. Până acum George Tuță a strâns 36,49% din voturi, respectiv 33.576, în timp ce Clotilde Armand a adunat 35,76% din voturi, adică 32.904. Este vorba de puțin peste 670 de voturi, conform rezultatelor parțiale ale alegerilor locale 2024. 

Astfel, Clotilde Armand a anunțat că a depus cerere de renumărare a voturilor, dar și că a „sesizat autoritățile privind tentativele de fraudă de la mai multe secții de votare”. 

Vă reamintesc pentru toți cei care ați auzit declarații publice ale mai multor politicieni să nu mergeți după fentă fiindcă s-au numărat oficial până azi doar 40 de secții din totalul de 166. Diferența de voturi pe numărătoare paralelă a partidelor este foarte, foarte mică și de aceea s-au grăbit unii din PNL și PSD să arunce public cu mesaje false că au câștigat”, a scris primarul în funcție al Sectorului 1, Clotilde Armand, pe Facebook

Ne lipsesc foarte multe voturi în secțiile cu probleme, acolo unde i-am prins că vor să fure. De asemenea au fost mai probleme cu urna mobilă. Așteptăm numărătoarea și datele oficiale. Noi am mai pățit așa ceva în 2016. Știe și Ciolacu cum ne-au furat atunci.”, a adăugat Clotilde Armand. 

Ieri, în faţa Biroului Electoral de Sector, tensiunile au crescut din cauza numărului de voturi extrem de apropiat al celor doi contracandidați. După numărarea a 98,7% din totalul secţiilor de vot în Sectorul 1, PNL anunţă că George Tuţă este noul primar al acestui sector. Cu toate acestea, partidul acuză reprezentanţii USR de tergiversarea numărării voturilor în două secţii. Clotilde Armand și George Tuţă au avut rezultate strânse, iar primele extit poll-uri o desemnau învingătoare pe Clotilde Armand, cu două procente  în plus față de candidatul PNL.

Luni seară, Biroul Electoral din Sectorul 1 a decis, suspendarea procesului electoral până marți dimineață și preluarea sub pază militarizată a materialelor electorale. Operațiunea de verificare și centralizare a rezultatelor va fi reprogramată pentru data de 11.06.2024, începând cu ora 09.00. Reprezentanții secțiilor de votare și ai partidelor s-au plâns de durata prelungită a procesului electoral de la alegerile locale 2024, care a depășit 40 de ore. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite