Prima conferință de presă de la atacul câinilor care a ucis-o pe Ana. Cum se apără Ciprian Ciucu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi a avut loc prima conferință de presă, după ce Ana a fost ucisă de câini în zona Lacul Morii. Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, susține că exact cu 7 zile înainte de tragicul eveniment a sesizat Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) cu privire la existența unei haite de 10 câni în zona respectivă, dar aceasta nu a intervenit. 

Ciprian Ciucu / FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Ciprian Ciucu / FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

În plus, acesta acuză ASPA că nu a intervenit nici măcar sâmbătă, când a fost ucisă femeia.

„Responsabilul legal cu strângerea câinilor maidanezi este ASPA pentru tot Bucureștiul. ASPA are buget și angajați pentru managementul câinilor fără stăpân. Până în 2003 ecarisajul a fost la Sectoare, dar atunci s-a dovedit că împărțit la Sectoare serviciul nu este eficient.”, a mai spus primarul.

Ciucu mai precizează că ASPA a acționat greșit încă din anul 2017, concentrându-se pe prevenție și adopții și a subfinanțat activitatea de prindere a maidanezilor, în acest moment fiind doar 13 prinzători în Capitală.

Începând cu anii 2017-2018 s-a schimbat abordarea, echipajele de prinzători fiind reduse drastic, undeva la 15 oameni, azi mai fiind 13 angajaţi la ASPA. A fost oprită eutanasierea, ceea ce a pus o presiune extraordinară pe bugetul ASPA, vorbim de perioada 2017-2018. În 2019 au fost prinşii 2.500 de câini, în 2021 undeva 3.200 de câini, în 2022 undeva la 1.500 de câini, foarte puţini. După schimbarea politică din 2020 ASPA a continuat această politică, ceea ce a dus la reapariţia câinilor pe domeniul public.”, a mai spus el.

ASPA și-a mutat acțiunea de pe „partea de capturare pe partea de cazare, hrană, sterlizare şi s-a înhibat capturarea”, explică acesta și din cauza supraaglomerării din adăposturi, condițiile în care stau animalele sunt groaznice.

„Am luat măsuri în ultimii 2 ani. A fost o singură adresă în care ASPA acuza că Poliţia Locală nu a acordat sprijin. În rest am ajutat. Este cum ai acuza Poliţia Locală Sector 6 de problemele de termoficare pentru că nu a mutat o maşină pentru o intervenţie. În 2023 am trimis 96 de sesizări pentru ASPA, la 74 nu a răspuns. Nu ai cum să răspunzi când ai 13 hingheri într-un oraş ca Bucureştiul.”.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a acuzat de mai multe ori ineficiența ASPA, spunând că Primăria Capitalei este instituția cu atribuții în ceea ce privește gestionarea câinilor fără stăpân.

La rândul lor, reprezentanții ASPA au spus că Poliția Sectorului 6, care se află în subordinea primarului Ciucu, putea să verifice și să-i amendeze pe cei care nu și-au sterilizat și microcipat câinii. 

Ana Oros Daraban, 43 de ani, a fost ucisă sâmbătă în timp ce alerga în zona Lacul Morii din Bucureşti. Femeia era angajată ca expert în cadrul Direcţiei de Mediu a Primăriei Capitalei.  Ea era membra unui club sportiv din Bucureşti, voluntar la mai multe asociaţii şi ONG-uri care se ocupă de protecţia mediului înconjurător.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite