Șef ASPA: „Nu exisă un recensământ al animalelor”. Un proiect votat de Consiliul PMB propunea realizarea până în 2022

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul adjunct al ASPA a atras atenția într-o emisiune televizată că nu există un recensământ al animalelor în București. În 2019 ASPA anunța însă finalizarea unui astfel de demers până în 2022. În același timp, autoritățile își pasează în continuare vina pe diferite motive. 

ASPA anunța un recensământ al animalelor încă din 2019 FOTO Inquam Photos
ASPA anunța un recensământ al animalelor încă din 2019 FOTO Inquam Photos

Purtătorul de cuvânt al ASPA, Cătălin Trănescu, a susținut la Euronews că în București nu există un recensământ al animalelor de companie din gospodării și nici al câinilor fără stăpân. „În momentul de față în București nu există un recensământ al animalelor de companie din gospodării, deși este extrem de necesar, și nici al câinilor fără stăpân”, a subliniat Trănescu. 

Director adjunct al Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a mai precizat că în zona Lacul Morii, în care a murit femeia de 43 de ani, au fost ridicați peste 100 de câini începând de la incidentul de anul trecut, când aceeași femeie fusese atacată, reușind însă atunci să scape cu viață. 

„Nu se pune problema să nu capturăm. Aceasta este obiectul nostru principal de activitate. Suntem în teren și ridicăm. În cursul anului 2022, echipajele ASPA au fost dotate cu instrumente noi care au intrat pentru prima dată în dotare echipajelor de capturare. Mă refere la cuștile capcană, plase care nu au existat până acum. Fiecare echipaj este dotat cu crose, cuști capcană, plase”, a mai afirmat Cătălina Trănescu, precizând că cea mai recentă acțiune de capturare a câinilor „a avut loc pe 18 ianuarie în zonă, pe strada Drumul la Roșu”. 

Recensământul anunțat în urmă cu câțiva ani, un proiect pe hârtie 

Un astfel de demers trebuia însă făcut până în 2020, potrivit unei hotărâri a Consiliului Primăriei Municipiului București, invocate chiar de către ASPA într-o postare pe Facebook din 2019. 

ASPA scria atunci că „proiectul privind recensământul animalelor cu proprietar/deținător legal a fost votat de Consiliul General al Municipiului București cu unanimitate de voturi”, urmând să fie comunicate toate informațiile necesare „în timp util”. 

 „Recensământul va fi realizat începând cu anul 2020”, sublinia ASPA, precizând că demersul „se va derula pe o perioadă de maximum 2 ani, pe raza Mun. București.Organizarea și efectuarea recensământului vor fi realizate de către ASPA iar informațiile obținute vor fi înregistrate în Registrul de evidență a animalelor cu proprietar/deținător legal de pe raza Municipiului București”.

„Baza de date va fi gestionată de ASPA. Pe perioada derulării recensământului, proprietarii/deținătorii legali ai animalelor, indiferent de specie, vor avea posibilitatea declarării acestora personal sau digital.Totodată recenzorii vor merge la fiecare locuință de pe raza Mun. București pentru a obține datele necesare. Tot procesul va fi comunicat de ASPA în momentul în care va începe recenzarea”, mai transmitea la acel moment ASP, precizând însă că „pentru moment nu este posibilă declararea animalelor din proprietate”.  

Amenzi între 400 și 1000 de lei

Potrivit proiectului votat de Consiliul PMB, obiectivele erau:

„- Realizarea unei baze de date cu privire la numărul de animale cu proprietar/ deținător legal existent pe raza Municipiului București;

- Controlul reproducției animalelor de rasă comună, cu proprietar/ deținător legal existente pe raza Municipiului București;

- Împiedicarea abandonului puilor animalelor de casă comună și a animalelor adulte pe domeniul Municipiului București;

- Responsabilizarea proprietarilor/deținătorilor de animale cu privire la obligațiile ce le revin referitoare la creșterea și întreținerea acestora”, mai arată postarea.

Proiectul propunea și amenzi în cazul celor care nu respectă prevederile. Astfel, „potrivit hotărârii, în cazul decesului, înstrăinării animalelor, dobândirii de animale noi sau reproducerii animalelor aflate în proprietate, deținătorii au obligația de a informa în termen de 15 zile ASPA în vederea operării modificărilor în baza de date”, iar „în caz contrar pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 400 și 600 de lei”. 

 „Refuzul de a furniza date, furnizarea de date eronate sau incomplete constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 500 și 1000 de lei”, mai arăta hotărârea PMB. 

Tragedie la marginea Capitalei. Autoritățile aruncă vina dintr-o parte în alta  

Mai multe anchete au fost declanșate după atacul de sâmbătă dimineața de pe Lacul Morii din Sectorul 6 al Capitalei, unde, Ana Oroş, o femeie de 43 de ani, a fost ucisă de o haită de câini comunitari.

Pe de o parte, Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei în colaborare cu Parchetul de pe lângă Tribunalul București au deschis un dosar penal in rem pentru omor din culpă, iar pe de altă parte, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunțat că a demarat o anchetă la Poliţia Locală Sector 6.

PSD a solicitat o anchetă extinsă la Primăria Municipiului București și Sector 6 pentru stabilirea și sancționarea celor responsabili.

De asemenea, primarul Sectorului 6, Cirprian Ciucu, a anunţat că va cere Parlamentului modificarea legii Poliţiei Locale, iar la nivel local înfiinţarea unui serviciu de ecarisaj.

În același timp, reprezentantul ASPA a mai susținut că nu existat vreo dispoziție ca echipajele autorității să nu mai prindă câini, așa cum s-a vehiculat în spațiul public ulterior atacului și că, potrivit legii, fiecare autoritate este obligată să înființeze un „serviciu de gestionare câini fără stăpân”, însă singura Primărie de Sector care are un serviciu de gestionare câini fără stăpân este Primăria Sector 1.

„Toate celelalte sectoare ar trebui să aibă un asemenea serviciu și nu au. În lipsa acestor servicii, ASPA acoperă toată raza municipiului București”, a mai subliniat Trănescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite