Fraudă de milioane de euro cu echipamente medicale în timpul pandemiei Covid-19. Procurorii Parchetului European au făcut percheziţii în Bucureşti

0
Publicat:

În cadrul unei anchete privind o fraudă de 8 milioane de euro din fonduri europene pentru achiziționarea de echipamente medicale în timpul pandemiei Covid-19,  Parchetul European (EPPO) a pus în aplicare cinci mandate de percheziţie.

Fraudă cu echipamente medicale în timpul pandemiei, foto arhivă
Fraudă cu echipamente medicale în timpul pandemiei, foto arhivă

Potrivit comunicatului transmis de Parchetul European, marţi, procurorii EPPO au pus în aplicare cinci mandate de percheziţie la diverse locaţii din Bucureşti şi au reţinut trei persoane în cadrul unei anchete care se referă la fraudarea bugetului Uniunii Europene.

În timpul anchetei s-a constat că, în perioada 2020-2022, pe perioada pandemiei de Covid-19, a apărut o adevărată rețea infracțională care „a manipulat achizițiile publice de măști de protecție, dezinfectanți și alte materiale medicale pentru spitale, școli și alte unități municipale de stat, în beneficiul unor furnizori prestabiliți”, despre care se înțelege că au făcut parte din schemă.

După percheziţiile de marţi, trei persoane au fost reţinute de procurori şi însoţite la biroul EPPO din București pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecți.

În comunicat se precizează că furnizarea echipamentelor medicale a fost finanțată prin programul „Asistență pentru redresare în vederea coeziunii și a teritoriilor Europei” (REACT-UE).

Anchetatorii au documentat până în prezent un prejudiciu estimat la peste 8 milioane de euro bugetului UE. Ancheta este în curs de desfășurare, pentru a stabili amploarea activităților infracționale suspectate și prejudiciul financiar global cauzat.

La acţiunea organizată de procurorii EPPO au mai participat Poliţia Română - Direcţia de Operaţiuni Speciale, Direcţia Generală Anticorupţie şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române.

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite