EPPO: Bunuri în valoare de 2,4 milioane de euro puse sub sechestru în România într-o anchetă transfrontalieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul European a pus sechestru pe bunuri din România în valoare de 2,4 milioane de euro, într-o anchetă care investighează importuri frauduloase de combustibil în Italia. 

Grupul infracțional ar fi condus de 3 italieni FOTO Arhivă Adevărul
Grupul infracțional ar fi condus de 3 italieni FOTO Arhivă Adevărul

Procurorii investighează importuri frauduloase de combustibil în Italia, EPPO anunțând într-un comunicat de presă confiscarea unor bunuri în valoare de 2,4 milioane de euro din România. 

„Într-o anchetă privind o fraudă transfrontalieră complexă în domeniul TVA care implică carburanți importați pe piața italiană, condusă de Parchetul European din Bologna (Italia), în România au fost sechestrate bunuri în valoare de 2,4 milioane de euro”, arată comunicatul EPPO. 

Potrivit sursei citate, suma se adaugă confiscărilor anterioare din Italia, în valoare de 19,9 milioane de euro, care nu au acoperit întregul prejudiciu adus bugetului UE de activitățile frauduloase investigate, estimate la 92 de milioane de euro.

În temeiul ordinului judecătoresc, emis de judecătorul de urmărire preliminară al Tribunalului Parma la cererea Parchetului General, oamenii legii au sechestrat 18 imobile situate în București, aparținând unui suspect din România, a mai informat EPPO.

În plus, au fost înghețate 14 conturi bancare, precum şi alți acționari parteneri din România, care activează în domeniul imobiliar şi în sectorul comercializării de carburanţi, toate cu o valoare totală combinată de 2,4 milioane de euro.

Grup infracțional condus de trei italieni 

Potrivit informațiilor transmise, ancheta privește un grup infracțional condus de trei italieni, care lucrează din Dubai, Miami și Napoli. Persoanele în cauză sunt suspectate că au introdus produse petroliere pe teritoriul italian de la rafinăriile din Croația și Slovenia pentru revânzarea lor ulterioară la un cost redus, folosind un șir de companii-fantomă și o companie tampon.

Potrivit anchetei, combustibilul a fost vândut unor companii din România și Marea Britanie și apoi facturat unor companii-fantomă italiene, toate administrate de membri ai organizației criminale.

EPPO a mai arătat astfel că ar fi vorba despre o schemă care profită de normele UE privind tranzacțiile transfrontaliere dintre statele sale membre, deoarece acestea sunt scutite de TVA.

Prin urmare, acest lucru a permis companiei să revindă produsele petrochimice sub prețurile pieței, prin intermediul a 17 benzinării fără marcă situate în provinciile Brescia, Ferrara, Lodi, Modena, Parma, Piacenza, Reggio, Emilia și Verona – obținând astfel un avantaj ilegal față de operatorii economici onești.

Se estimează că schema a cauzat administrației fiscale un prejudiciu de peste 92 de milioane de euro, aferent impozitului neplătit din 2016. Bunurile aflate în România aparțin reprezentantului legal al societății cercetate din Parma.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite