Parchetul European a confiscat 11 milioane de euro de la companii italiene responsabile de fraude cu echipamente de protecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

La solicitarea Parchetului European (EPPO), Garda Financiară din Ravenna, Italia, a confiscat peste 11 de milioane de euro obţinute din contrabandă şi fraude vamale cu echipamente de protecţie în timpul pandemiei de primăvara trecută, informează site-ul EPPO.

Banii proveniţi din eludarea obligaţiilor vamale şi profitul obţinut prin fraudă cu echipamente medicale dedicate unităţilor medicale din regiunea Emilia-Romagna au fost confiscaţi din conturile directorului a două companii italiene şi ale unui complice al său.

Garda financiară a descoperit peste un milion de măşti medicale de tip FFP2 ce au făcut obiectul fraudei împotriva autorităţilor medicale italiene, dar şi mai mult de 2,5 milioane de măşti de contrabandă.

Între aprilie şi august 2020, în prima fază a pandemiei de COVID-19, o companie specializată în vânzarea de produse medicale cu sediul la Faenza a importat din China echipamente de protecţie (de la măşti chirurgicale şi medicale FFP2 la costume de protecţie, viziere şi încălţăminte specială) de zeci de milioane de euro sub incidenţa procedurii speciale de vânzare directă scutită de taxe vamale şi TVA a unor produse destinate unităţilor spitaliceşti.

Aceste echipamente n-au fost însă livrate direct autorităţilor sanitare italiene, ci au fost vândute către compania-mamă la preţuri mai mari. Compania care a achiziţionat produsele din China a depus declaraţii vamale false pentru a beneficia de scutirile vamale.

Mai mult decât atât, în urma unei expertize tehnice s-a constatat că măştile medicale de tip FFP2 vândute spitalelor din regiunea Emilia-Romagna nu erau nici certificate şi nici nu corespondeau parametrilor de filtrare, astfel că au pus la risc cadrele medicale. În urma plângerilor privind calitatea măştilor compania a acceptat să le înlocuiască, dar a furnizat altele neconforme, astfel că autorităţile spitaliceşti au cerut oficial responsabililor sanitari din provincia italiană, în august 2020, retragerea imediată a tuturor stocurilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite