Institutul „Elie Wiesel” despre monumentul vandalizat în Braşov: „Astfel de manifestări dezvăluie pericolul latent împotriva democraţiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a reacţionat luni, 1 august, la vestea monumentului vandalizat în judeţul Braşov. Monumentul a fost ridicat în cinstea militarilor evrei morţi acum 6 ani, în urma prăbuşirii unui elicopter, într-un exerciţiu româno-israelian.

Reprezentanţii Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România spun, într-o declaraţie de presă, că getsul de vandalism din Munţii Bucegi îi îngrijorează şi că este semnul unui pericol latent îndreptat împotriva democraţiei.

„Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” îşi exprimă îngrijorarea şi indignarea profundă faţă de actele de vandalism realizate asupra monumentului din comuna Bran, judeţul Braşov, ridicat în memoria soldaţilor israelieni decedaţi în 2010, în urma unui exerciţiu militar. Astfel de manifestări, cu un profund caracter antisemit, dezvăluie pericolul latent ce se conturează împotriva democraţiei la care aspirăm şi ne îndeamnă la adoptarea unei atitudini proactive, de prevenire a acţiunilor extremiste. Ne exprimăm speranţa că instituţiile abilitate ale statului, Ministerul Public şi Ministerul de Interne, vor reacţiona cu celeritate pentru soluţionarea acestui caz“, este reacţia reprezentanţilor institutului, postată pe site.

Monumentul a fost ridicat în Munţii Bucegi, la 4 kilometri de satul Şimon, din comuna braşoveană Bran, în 2010 în memoria celor şase militari israelieni şi a unui militar român morţi într-un tragic accident aviatic. Un elicopter israelian de tip CH 53, s-a prăbuşit pe vârful Guţanu (2.246 de metri în cadrul exerciţiului comun aerian româno-israelian Blue Sky 2010.

Mai puteţi citi:

Monumentul ridicat la Şimon în memoria militarilor evrei a fost curăţat. El fusese vandalizat de persoane necunoscute. Poliţia anchetează cazul

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite