Zvastici mâzgâlite pe un monument din Braşov în memoria militarilor evrei. Ambasada Israelului: „Autorităţile române trebuie să acţioneze de îndată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un monument ridicat în munţii din Braşov în memoria a şase militari israelieni care au murit într-un exerciţiu din urmă cu şase ani a fost vandalizat. Ambasada Israelului a sesizat autorităţile române şi a cerut o anchetă urgentă.

Un cotidian online din Israel a relatat despre un act de vandalism grav petrecut în munţii Braşovului despre care autorităţile române nu aveau cunoştinţă. Un monument ridicat în memoria a şase militari evrei a fost vandalizat cu simboluri hitleriste.

O imagine cu monumentul devastat a fost publicată în cursul zilei de duminică, 31 iulie, pe pagina de Facebook numită Monitoring and Combating Anti-Semitism in Romania. Informaţia a fost preluată de pe un site de ştiri din Israel, intitulat Ynetnews.com.

Potrivit jurnaliştilor israelieni, ambasadorul Israelului în România, Tamar Samash, a fost sesizat în legătură cu actul grav de vandalism. Oficialul statului evreu în România a notificat în prima fază ataşatul poliţiei israeliene din ambasadă, care a luat legătură cu reprezentanţi ai Poliţiei Române. Potrivit Ynetnews, poliţiştii români nu ştiau despre profanarea monumentului, ridicat în satul Şimon, comuna Bran, judeţul Braşov.

Un evreu a fost să viziteze monumentul din munţi şi a descoperit că era vandalizat, a făcut fotografia şi a anunţat reprezentanţii Ambasadei Israelului în România.

„Ambasada StatuluI Israel condamnă actul de vandalizare a monumetului dedicat soldaţilor care au murit în 2010, într-un accident de elicopter. Avem încredere deplină în autorităţile române că vor face tot posibilul pentru a descuraja astfel de gesturi pe viitor“, au declarat reprezentanţii Ambasadei pentru „Adevărul“.

Oficialii români, sesizaţi la nivel înalt

Contactaţi de reporterii „Adevărul“, oficialii Poliţiei Braşov spun că s-au autosesizat în legătură cu acest caz şi că a fost deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere, care este înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zărneşti.
Jurnaliştii israelieni mai scriu că ambasadorul a trimis scrisori preşedintelui Klaus Johannis, premierului şi ministrul de Externe pentru a-i informa cu privire la acest incident. Tamar Samash a solicitat o reacţie rapidă din partea autorităţilor române asupra actului de vandalism.

Monumentul din Braşov a fost ridicat în memoria a şase soldaţi israelieni care au murit în zona vârfului Guţanu, după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit. În accidentul aviatic petrecut în 2010 a mai murit şi un militar român. Cu toţii participau la un exerciţiu militar comun. Monumentul este ridicat într-o zonă izolată a comunei Bran. Despre pângărirea acestuia, autorităţile din Bran au declarat, pentru „Adevărul“, că nu aveau cunoştinţă.

„Prejudiciu grav imaginii Braşovului“

Contactat de „Adevărul“, preşedintele comunităţii evreilor din Braşov, Tiberiu Roth, spune că este o ruşine pentru oraş faptul că asemenea incidente se pot întâmpla.

„Autorităţile trebuie să acţioneze de îndată pentru identificarea şi reţinerea făptaşilor pentru a fi judecaţi şi pedepsiţi conform legii. Asemenea fapte reprobabile, antiumane, antiromâneşti, antiisraeliene şi antisemite aduc un prejudiciu grav imaginii Braşovului, apreciat ca un loc de civilizaţie şi civilitate pe harta din ce în ce mai însângerată a Europei. Invit toţi cetăţenii Braşovului, societatea civilă care totdeauna a dat dovadă de responsabilitate şi curaj să protesteze împotriva acestui act de vandalism. Indiferenţa nu face decât să încurajeze pe răufăcători“, a declarat Tiberiu Roth.

Tragedia din Bucegi: 7 morţi, printre care un român

Un elicopter israelian de tip CH 53, în care se aflau şase militari israelieni şi unul român, căpitanul Ştefan Claudiu Dragnea, de 31 de ani, încadrat la SMFA (Statul Major al Forţelor Aeriene), s-a prăbuşit în cadrul exerciţiului comun aerian româno-israelian Blue Sky 2010.

Aeronava s-a prăbuşit pe vârful Guţanu (2.246 de metri). Din aparatul de zbor nu a mai rămas nimic, cu greu putând fi recunoscut corpul elicopterului, care s-a sfărâmat, efectiv, de Colţii Ţapului.
Au existat cel puţin cinci accidente în care au fost implicate aeronave CH - 53 din Israel. Cel mai grav a fost cel din 1997, când două elicoptere s-au ciocnit peste graniţa dintre Israel şi Liban, omorând toţi cei 73 de militari la bord. Elicopterul CH 53 este un aparat de zbor israelian, de transport. Exerciţiul Blue Sky avea ca obiect executarea de misiuni de căutare, salvare şi evacuare medicală.

Elicopterul prăbuşit avea un trecut eroic

Aparatul prăbuşit în România aparţinea unei escadrilă de elită şi a devenit cunoscut în urma unei acţiuni de salvare din anii ‘90. Într-o noapte a lunii septembrie 1997, o unitate de luptători israelieni din cadrul forţelor de comando maritim au executat o incursiune pe teritoriul aflat sub controlul unităţilor de gherilă şiite Hezbollah.

Acţiunea a fost descoperită şi unitatea de comando israeliană a fost aşteptată la locul care urma să fie atacat, comandamentul Hezbollah, din satul libanez Anţaria. Au fost mulţi morţi şi răniţi. Militarii din elicopterul „Iasur nr. 046“ au primit ordin să transporte spre focarul luptelor o echipă medicală din cadrul unităţii de ajutor aeropurtate „669“ (unitatea care a venit să adune, să identifice şi să transporte acasă pe cei 6 militari din Bucegi).

Aparatul a aterizat sub ploaia de obuze şi gloanţe, salvatorii stabilizând (n.r. -tratament de salvare a vieţii pentru ca rănitul să poată fi transportat) pe loc ostaşii răniţi şi preluând pe cei vii şi pe cei căzuţi. Elicopterul s-a întors la bază cu fuselajul ciuruit de gloanţe, purtând şi corpul neînsufleţit al comandantului acţiunii de salvare.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite