Fake news rostogolit la Brașov până la autorități. „Primarul ne vrea fără mașini, fără carne și lactate“

0
Publicat:

O știre falsă publicată în Germania a aprins spiritele în rândul politicienilor brașoveni. Subprefectul PSD acuză primarul USR că vrea să interzică deținerea de mașini și consumul de carne și lactate.

O știre falsă spune că Brașovul nu va mai avea mașini private în 2030 FOTO Ioan Buciumar
O știre falsă spune că Brașovul nu va mai avea mașini private în 2030 FOTO Ioan Buciumar

Un fake news a născut discuții aprinse pe grupul de whatsapp al PSD Brașov. Un material preluat de ziarul „Gândul” după un site obscur din Germania care a publicat o știre neverificată s-a rostogolit în presa din România. Pentru că Brașovul era implicat, organizația municipală a PSD a dat un comunicat de presă în care îl acuză pe primarul Allen Coliban.

Planurile lui Coliban pentru brașoveni în 2030: să nu mai consume deloc carne și lactate, să nu dețină autoturisme personale și să călătorească cu avionul maxim 1.500 de km o dată la 3 ani”, se intitulează postarea social-democraților brașoveni.

Cum articolul se potrivea ca o mănușă scopului electoral, membrii de partid nu au stat mult pe gânduri și au transmis comunicatul de presă.

Presa centrală titrează faptul că Municipiul Brașov figurează pe lista Forumului Economic Mondial, mai precis pe lista Cities Climate Leadership Group (C40), fiind unul dintre orașele ale căror cetățeni până în anul 2030 vor respecta următoarele reguli: 0 consum de carne, 0 consum de lactate, 0 autovehicule private deținute, achiziția a maxim 3 articole vestimentare anual pe cap de locuitor și un zbor de mai puțin de 1.500 de km la fiecare 3 ani de persoană”, se precizează în comunicatul PSD Brașov.

Cine se ocupă de aberații

Jurnaliștii brașoveni au verificat informația și au aflat că este vorba despre un fake news, iar PSD Brașov a căzut în plasa celor care au lansat știrea. Mai mult, acuzațiile s-au întors ca un bumerang, în momentul în care s-a dovedit că știrea era falsă.

Ne aflăm în fața unor informații pe care le consider pur și simplu aberante. Și, de aberații, în Municipiul Brașov se ocupă Allen Coliban, împreună cu membri USR Brașov, care încearcă să ne convingă că un viitor fericit pentru brașoveni seamănă izbitor cu România anilor '80 ai secolului trecut”, suna declarația atribuită subprefectului județului, Lucian Pătrașcu, în același timp și președinte al organizației municipale a PSD Brașov.

Răspunsul a venit din partea viceprimarului Flavia Boghiu, care a început mesajul postat pe rețelele sociale spunând că nu-i vine să creadă că trebuie să explice acest lucru.  

Cum se fabrică un fake news de genul acesta:

1. se ia o informație reală: Brașovul este în lista celor 1.143 orașe din lume care și-au asumat să reducă emisiile de carbon până spre zero în 2040 și să lupte împotriva schimbărilor climatice, în inițiativa rețelei C40.

2. se ia un raport din 2019 (!) al rețelei C40 (care n-are treabă cu obiectivele asumate de orașele de mai sus, cele 1.143), în care oamenii de știință dau câteva linii directoare pe care orașele ar putea să ia măsuri. Nicidecum cu titlu de obligație (cum FALS scrie presa).

3. se amestecă partea de adevăr din știre (Brașovul e în lista orașelor care și-au asumat să lupte cu schimbările climatice) cu minciuna care să provoace panică (recomandările din raportul din 2019 vor deveni obligatorii pentru orașele din listă și cetățenii lor)”, a explicat viceprimarul Flavia Boghiu.

Viceprimarul USR le recomandă tuturor să se informeze din surse credibile și să urmărească mai ales jurnaliștii care s-au dovedit responsabili în prezentarea adevărului.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite