Mesaj fals transmis în numele IGSU. Scopul: alarmarea populației cu privire la contaminarea radioactivă

0
Publicat:

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) anunță că în spațiul public circulă un mesaj fals cu privire la măsurile de autoprotecție pentru populație în cazul contaminării radioactive a mai multor regiuni din țară.

Mesaj Fake News FOTO: IGSU
Mesaj Fake News FOTO: IGSU

„Având în vedere sesizările primite din partea cetățenilor cu privire la un mesaj care circulă prin intermediul aplicației WhatsApp referitor la măsurile de autoprotecție pentru populație în cazul contaminării radioactive a mai multor regiuni din țară, facem precizarea că IGSU se delimitează clar de aceste informații care se înscriu în spectrul datelor de tip 𝗙𝗔𝗞𝗘 𝗡𝗘𝗪𝗦”, transmite IGSU.

Mai mult, instituția spune că adresa de contact a IGSU nu este cea menționată în textul mesajului.

Mesajul alarmant care circulă pe rețelele sociale face referire la armamentul cu uraniu sărăcit primit de Ucraina din partea Marii Britanii. Aceste arme ar fi depozitate în Vestul Ucrainei, iar unul dintre depozite ar fi fost bombardat de către Rusia, se mai arată în mesajul de tip Fake News. Autorii acestuia au și o serie de recomandări pentru românii situați în zonele de graniță cu teritoriul ucrainean în caz de contaminare a aerului. 

„În acest sens, pentru combaterea dezinformării, facem un apel către cetățeni să se informeze doar din surse oficiale și să verifice datele și informațiile primite prin diferite canale de comunicare”, adaugă oficialii din cadrul IGSU.  

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite