Clădire istorică din centrul Brașovului, prăbușită. Un nou proprietar a făcut lucrări neautorizate

0
Publicat:

O parte dintr-o clădire istorică din Brașov s-a prăbușit, după ce un ieșean, noul proprietar al unui apartament, a efectuat lucrări neautorizate. Acum, toți locatarii sunt evacuați.

Locatar al unei clădiri istorice din Brașov care trebuie să fie evacuat FOTO Ioan Buciumar
Locatar al unei clădiri istorice din Brașov care trebuie să fie evacuat FOTO Ioan Buciumar

Clădirea istorică situată pe strada Poarta Șchei nr. 13 din Brașov a început să cadă. Din fericire, bucățile mari din aceasta care au căzut până acum nu au rănit nicio persoană, însă este foarte periculos ca oamenii să mai locuiască aici.

Primăria Brașov le-a oferit o soluție celor 12 persoane care locuiesc apartamentele situate în clădire.

În urma prezentării Raportului de expertiză tehnică în cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență, am luat decizia evacuării locatarilor din acest imobil și cazarea, celor care doresc, în imobilele administrate de către Direcția de Asistență Socială. În paralel, reprezentanții Serviciului Disciplina în Construcții, din cadrul Poliției Locale, împreună cu expertul care a efectuat analiza preliminară a structurii de rezistență, vor stabili care sunt etapele necesare punerii în siguranță a imobilului și, ulterior, consolidării acestuia”, a precizat primarul Allen Coliban.

Municipalitatea le-a atras atenția locatarilor că nu mai pot rămâne în clădire, deoarece le este pusă în pericol chiar viața. Numai că locatarii nu vor să se mute în spațiile oferite de Direcția de Asistență Socială, astfel că vor trebui să-și găsească un loc în care să stea până când clădirea va fi pusă în siguranță. Unii dintre ei nici măcar nu știau exact ce s-a întâmplat.

Unii vecini nu știau nimic

Noi nu am fost acasă când s-a întâmplat, săptămâna trecută. Azi dimineață a venit vecinul și ne-a spus că a fost Poliția, că noi nu știam. Cel care a cumpărat recent unul dintre apartamente a făcut niște renovări și, fiind o casă construită prin 1700, acestea nu se pot face oricum, trebuie să le faci cu cap nu?”, a spus una dintre locatarele clădirii.

Eu știu cum sunt caslele oferite de ei, că am stat în zona aia. Am un apartament în Tractorul și o să plec acolo, în Tractorul”, a spus un bărbat care locuiește în clădirea aflată în pericol.

Fundația Monumentelor Istorice din Brașov spune că a aflat de la vecini că la clădirea care s-a prăbușit ulterior se fac lucrări neautorizate.

Se făceau lucrări neautorizate, după cum ne-au anunțat vecinii și, în 29 februarie, a căzut acea parte din clădire. Imediat a venit Direcția de Cultură și a dat un document pentru sistarea lucrărilor și proprietarul, care e din Iași, a venit a doua zi, a comandat expertiza de urgență și au început demersurile cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență”, a explicat Kristina Creoșteanu, președinte Fundația Monumentelor Istorice Brașov.

Clădirea, un pericol pentru locatari

Conform expertizei realizate, clădirea de pe strada Poarta Șchei nr. 13 prezintă o stare de degradare avansată, o parte a calcanului clădirii s-a prăbușit spre curtea interioară și există riscul ca aceste deteriorări să se accentueze, astfel că locuirea apartamentelor din acest imobil reprezintă un risc.

În imobil sunt 12 apartamente, cel mai afectat fiind apartamentul nr. 11, calcanul prăbușindu-se peste planșeul acestui apartament, planșeu care a cedat, parțial, și s-a prăbușit.

Această construcție a fost realizată în jurul anului 1700, cu un regim de înălțime Sp + P + E, fiind un monument istoric clasa B. Construcția adăpostește mai multe apartamente, cu mai mulți proprietari. Dintre acestea, șase sunt utilizate (dintre care un apartament este închiriat, un apartament era utilizat în regim hotelier, iar patru sunt locuite de proprietari), iar restul apartamentelor nu sunt locuite. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite