De ce s-a prăbușit căminul din Odorheiu Secuiesc. Implicarea Guvernului maghiar în lucrările de acolo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul maghiar a finanțat renovarea mai multor clădiri ale Liceului Tamási Áron din Odorheiu Secuiesc și a promis că anul viitor urmează și căminul. Au început lucrări de urgență care au presupus săparea unui șanț în jurul clădirii, intervenție care ar fi produs prăbușirea.

Șanțurile săpate în jurul clădirii ar fi putut cauza prăbușirea. FOTO: Maszol.ro/Szasz_Csaba
Șanțurile săpate în jurul clădirii ar fi putut cauza prăbușirea. FOTO: Maszol.ro/Szasz_Csaba


Un elev și-a pierdut viața, un alt copil este în stare critică, iar un al treilea a suferit răni grave când o parte a căminului Liceului Tamási Áron din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit luni după-amiază.

„Deși expertiza nu a fost încă finalizată, după prăbușirea de luni după-amiază mai multe persoane, printre care László Szabolcs, șeful Poliției Locale din Odorheiu Secuiesc și Bíró Barna Botond, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, care au fost prezenți la fața locului, au suspectat că o posibilă cauză a tragediei este faptul că s-au efectuat lucrări de excavare direct lângă clădire”, relatează publicația de limbă maghiară Maszol.ro.

Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

Acest lucru este și în concordanță cu declarațiile elevilor din internat, și anume că de la începutul lucrărilor au apărut crăpături pe pereți, care au continuat să crească. „Chiar înainte de prăbușirea căminului, profesorul supraveghetor a fost informat de un elev că s-a format o crăpătură mare în perete, dar până a ajuns acolo, problema se întâmplase deja”, arată sursa citată.

Căminul prăbușit din Odorhei. FOTO: Captura video
Căminul prăbușit din Odorhei. FOTO: Captura video

Șanțuri la fundația clădirii

Portalul de știri Székelyhon.ro, a scris cu câteva zile înainte de tragicul eveniment despre lucrările care se derulau lângă căminul prăbușit.

György Laczkó, directorul institutului de învățământ, a susținut:

„Datorită unor subvenții semnificative din partea guvernului maghiar, două clădiri ale Liceului Tamási Áron au fost renovate complet în ultimii ani, clădirea principală și cea situată pe strada Școlii. Dintre proprietățile care aparțin instituției, doar căminul mai trebuie să fie renovat, iar acest lucru s-ar putea întâmpla anul viitor, din moment ce Miklós Soltész, secretarul de stat responsabil pentru biserică și relații etnice, a făcut o promisiune în acest sens în cadrul ultimei sale vizite”.

Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

Managerul instituției, György Laczkó, a declarat pentru Székelyhon că în prezent sunt efectuat lucrări urgente în curtea căminului. „Acestea au avut prioritate, deoarece clădirea era „sub apă” pentru că scurgerea apelor pluviale nu fusese încă rezolvată, în apropiere nu există un sistem de canalizare care să poată primi apa pluvială”, a precizat acestea.

„Practic, pe timp de ploi abundente, apa curge prin fereastra sufrageriei” a subliniat managerului.

Se lucra la conectarea apelor subterane de sub căminul Márton Áron la sistemul de drenaj al apelor pluviale a colegiului reformat din apropiere.

György Laczkó a mai spus că faptul că rețeaua de canalizare a fost construită sub clădire le-a cauzat dificultăți suplimentare în ultimii ani. „De asemenea, recent s-au făcut demersuri pentru a remedia aceste probleme și, deși s-a dovedit a fi puțin dificil (a trebuit să săpăm în curtea căminului Márton Áron), acum se poate efectua scurgerea apelor uzate de sub clădire”, a declarat managerul.

Referitor la viitoarele lucrări, șeful instituției a spus că au în plan înlocuirea gardului, dar în același timp planurile de renovare a clădirii sunt gata.

După prăbușirea de luni după-amiază, mai multe persoane de la fața locului au spus că nu ar fi trebuit să fie săpat un șanț pentru lucrările de drenare atât de aproape de zidul și fundația clădirii, a relatat Maszol.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite