Ancheta în cazul tragediei din Retezat în care şi-au pierdut viaţa Dor Geta Popescu şi Eric Gulacsi, preluată de Parchetul General

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi au pierit în avalanşa din Retezat. FOTOArhivă Personală.
Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi au pierit în avalanşa din Retezat. FOTOArhivă Personală.

Ancheta în cazul avalanşei din retezat în care şi-au pierdut viaţa cei doi copii a fost preluată de Parchetul General. Se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

Procurorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să preia ancheta în cazul tragediei din Retezat având în vedere complexitatea dosarului. Cercetările se efectuează aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

„În cursul zilei de astăzi, 25 aprilie 2017, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, s-a înregistrat dosarul penal având ca având ca obiect moartea a doi copii în urma avalanşei din Munţii Retezat. Cauza a fost preluată de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Haţeg, având în vedere complexitatea actelor de urmărire penală. Cercetările în cauză se efectuează sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat următoarea situaţie de fapt: În data de 22 aprilie 2017, în jurul orei 07.30, un grup de persoane a plecat de la o cabană situată în Munţii Retezat, cu intenţia de a se deplasa pe Vârful Peleaga. Ca urmare a avalanşei ce s-a produs pe raza comunei Sălaşu de Sus, două dintre persoane, ambele minore, au decedat“, se arată în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Avalanşa care i-a ucis pe cei doi copii s-a produs sâmbătă în Masivul Retezat. În expediţie se mai aflau taţii celor doi copii, sora lui Erik Gulacsi, Karla în vârstă de 16 ani şi două femei care nu erau rude.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Hunedoara, Laura Bratu au fost audiate în acest dosar şase persoane, patru din grupul de 51 de persoane condus de Cătălin Berenghi, cabanierul de la cabana Genţiana şi o femeie din grupul de şapte persoane surprins de avalanţă. Taţii celor doi copii nu au fost încă audiaţi şi vor da declaraţii imediat ce starea de sănătate le va permite. Cel mai probabil cei doi bărbaţi, dar şi ceilalţi membrii au grupului vor fi audiaţi la finele acestei săptămâni.

Dor Geta Popescu şi Erik Gulasci erau doi copii minune al alpinismului european şi mondial, cu multiple recorduri la activ. Dor Geta Popescu va fi înmormântată miercuri la ora 14.00 la Râşnov. Trupul lui Erik Gulacsi a fost incinerat la Cluj potrivit dorinţei familiei.

Tatăl fetei, Ovidiu Popescu s-a externat ieri la cerere din Spitalul Municipal Hunedoara pentru a fi alături de fiica sa. Sora Getei, Crina Coco Popescu a sosit în ţară din Italia şi a mers la mama ei care s-a stabilit la Cluj acum trei ani când a divorţat de Ovidiu Popescu. Cele două au sosit aseară la Râşnov.

În ultimele zile există o dezbatere aprinsă care vizează modul în care Ovidiu Popescu a forţat limitele fiice sale care a reuşit să urce pe munţi mai înalţi de 5000 de metri. Alpinişti consacraţi şi salvatori montani îl pun la zid pe Ovidiu Popescu şi îl acuză că şi-a dus fiica la moarte sigură când a ales să facă sâmbătă ascensiunea din Retezat.

Vă recomandăm şi:

Moartea alpiniştilor Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi a fost fulgerătoare: căştile de protecţie le-ar fi putut schimba soarta

Medicii legişti au efectuat necropsia celor doi alpinişti decedaţi în urma avalanşei petrecute sâmbătă, în Masivul Retezat. Victimele, cu vârste de 12 şi 13 ani, au avut o moarte rapidă, în urma traumatismelor cranio-cerebrale suferite.

VIDEO Primele imagini de la locul tragediei din Retezat. Salvatorii au adus de pe munte trupurile celor doi copii

Echipele de salvamontişti şi jandarmi montani au recuperat şi adus la poalele Retezatului cele două victime ale avalanşei mortale din Masivul Retezat. Operaţiunile s-au derulat pe durata a aproape 12 ore.

Martor al tragediei din Retezat: „A trebuit să-i convingem pe părinţi să-şi abandoneze copiii decedaţi pe munte“

Cătălin Berenghi este coordonatorul grupului de 51 persoane care a asistat sâmbătă, 22 aprilie, la avalanşa din munţii Rertezat în care şi-au pierdut viaţa doi copii. Bărbatul povesteşte punctul lui de vedere despre tragedia care a îndoliat alpinismul românesc.

Cine este vinovat pentru drama din Retezat? Expediţia de familie plănuită împotriva simţului primar de conservare

O avalanşă a surprins un grup de şapte turişti care a urcat sâmbătă, 22 aprilie, pe vârful Peleaga din Munţii Retezat. Doi copii, Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani), alpinişti profesionişti, au decedat în accident.

Tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, ucisă în urma avalanşei din Retezat, a rămas internat. Ceilalţi au avut răni uşoare

Trei dintre răniţii în urma avalanşei produsă sâmbătă, în Masivul Retezat, au fost aduşi la spitalul din Hunedoara, însă doar Ovidiu Popescu, tatăl fetei, a rămas internat, susţin surse medicale. Alte două femei au fost externate de la Hunedoara, la fel şi pacienţii aduşi la spitalul din Haţeg.

Avalanşa mortală din Retezat: salvatorii montani au preluat trupurile celor doi copii, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi

Salvatorii montani au ajuns, duminică după-amiază, în zona în care se află trupurile celor doi copii decedaţi în urma avalanşei din Masivul Retezat.

Filmul avalanşei mortale din Retezat, în care au căzut victime alpiniştii Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi

De la primele ore ale dimineţii jandarmii montani şi salvamontiştii au pornit pe munte, spre locul unde se află cele două victime ale avalanşei, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi. Traseul este unul anevoios, fiind un drum care durează opt ore dus-întors. Autorităţile au reconstituit filmul tragediei din Retezat.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite